Pasaulē
2023. gada 27. novembris, 20:24

Francijā tiesā pusaudžus, kuri palīdzēja zvēriski nogalināt skolotāju

Jauns.lv

Pirmdien Francijas tiesas priekšā stājušies seši pusaudži, kurus apsūdz līdzdalībā skolotāja slepkavībā, kas satrieca visu valsti. Čečenu imigrants 2020. gadā nogalināja vēstures skolotāju Samuelu Patī un viņam publiski nogrieza galvu, bet tiesājamie pusaudži viņam parādīja nogalināmo upuri.

47 gadus vecais vēstures skolotājs tika noslepkavots Parīzes rietumu piepilsētā Konflānā-Sentonorīnā pie skolas, kurā viņš strādāja. Slepkava bija 18 gadus vecs, Maskavā dzimis čečenu imigrants Abdullahs Anzorovs, kurš tika nošauts apšaudē ar policiju un vēlāk kā varonis apglabāts dzimtajā Čečenijā. Anzorova vārdā dzimtajā ciemā nosauca ielu, bet vietējais diktators Ramzans Kadirovs viņu slavēja, slepkavībā vainojot Francijas prezidentu Emanuēlu Makronu.

Apsūdzētie pusaudži, kuriem slepkavības brīdī bija no 13 līdz 15 gadiem, pirms uzbrukuma norādīja Anzorovam uz skolotāju. Viņiem draud līdz divarpus gadu ilgs ieslodzījums.

Izmeklētāji uzskata, ka Anzorovs uzbruka Patī, jo skolotājs stundā par vārda brīvību audzēkņiem bija demonstrējis karikatūras par musulmaņu pravieti Muhamedu.

Tiek uzskatīts, ka jaunākā apsūdzētā, kurai nozieguma pastrādāšanas laikā bija 13 gadi, savam tēvam apmelojusi skolotāju, un viņas tēvs internetā sāka kampaņu pret Patī par karikatūru izmantošanu stundā, pieprasot skolotāja atlaišanu. Viņa apsūdzēta par "apmelojošām apsūdzībām", izklāstot savu versiju par klasē notikušo, lai gan viņa konkrēto stundu neapmeklēja.

Prokuratūra uzskata, ka viņas tēva organizētā kampaņa lika Anzorovam, kurš skolotāju nemaz nepazina, ierasties no Normandijas, lai pastrādātu slepkavību. Pārējos piecus pusaudžus apsūdz Patī uzrādīšanā par 300 eiro samaksu. Viens apsūdzētais apgalvoja, ka Anzorovs viņam teicis, ka vēlas nofilmēt Patī atvainošanos.

Nākamgad sāksies tiesas prāva pret Patī slepkavības lietā apsūdzētajiem astoņiem pieaugušajiem, tostarp visjaunākās apsūdzētās tēvu. Viens no apsūdzētajiem pavadījis Anzorovu, kad viņš iegādājies slepkavības ieroci, bet cits aizvedis līdz Patī skolai.

Patī slepkavība izsauca sašutumu franču sabiedrībā un pamudināja Makronu asi vērsties pret islāmistu ekstrēmismu un vardarbību.