Zviedrijas likumpārkāpējiem būs modīgs arguments, kā izvairīties no soda
Noa Takers (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē
2023. gada 24. novembris, 22:00

Zviedrijas likumpārkāpējiem būs modīgs arguments, kā izvairīties no soda

Jauns.lv/LETA

Zviedrijas tiesa nule atzinusi kāda aktīvista vainu apsūdzībās par nepakļaušanos policijai, bet naudassodu viņam nepiesprieda, lēmumu argumentējot ar "ārkārtas stāvokli klimata jomā".

Prokuratūra piektdien paziņoja, ka vēl nav izlēmusi, vai spriedumu pārsūdzēt.

Tiesāts tika kādreizējais Zaļās partijas politiķis, 41 gadu vecais Noa Takers, kas 2022.gadā bija piedalījies klimata protestos, nobloķējot satiksmi Stokholmas centrā. Prokuratūra apsūdzēja vīrieti, ka viņš atteicies pamest ceļu pat tad, kad to pieprasījusi policija.

Vīrietis notikumu izklāstu nepastrīdēja, tomēr norādīja, ka nav vainīgs, jo rīkojies nepieciešamības pēc, ņemot vērā "ārkārtas stāvokli klimata jomā".

Spriedumā Stokholmas apgabala tiesa atzina, ka vīrietis ir vainīgs apsūdzībās par nepakļaušanos policijai, tomēr, tā kā viņš darbojies ar mērķi apturēt sabiedrībai draudošas briesmas, viņš nav sodāms.

"Šis ir akūts ārkārtas stāvoklis, un klimata izmaiņu ietekme jau ir redzama," teikts spriedumā. "Ņemot to vērā, mēs uzskatām, ka tas būtu acīmredzami nesaprātīgi noteikt viņam sodu," norādīja tiesa.

Zviedrijas rajona tiesās spriedumus pieņem tiesneši kopā ar piesēdētājiem, parasti trim, kam var nebūt juridiskā izglītība. Šajā lietā lēmums nebija vienbalsīgs. Tiesnesis un viens no piesēdētājiem spriedumam nepiekrita un pauda, ka vīrietim piespriežams naudassods.

Spriedumi, kuros piesēdētāji pārbalso tiesnesi, nākamajās tiesu instancē bieži tiek atcelti, norāda ziņu aģentūra TT.