foto: EPA/Scanpix
Zelenskis: "Jā, mēs varam apturēt karu"
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Pasaulē
2023. gada 23. novembris, 05:34

Zelenskis: "Jā, mēs varam apturēt karu"

Jauns.lv

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka Ukraina varētu apturēt karu ar Krieviju, taču, lai to izdarītu, būs jāatdod okupantiem Donbass un Krima. Tā viņš paziņojis intervijā kanālam "Fox News".

"Jā, mēs varam apturēt karu, ja atdosim Krievijai Donbasu un Krimu. Taču mūsu valsts nav gatava šādam "miera plānam"," paziņoja Zelenskis.

Viņš arī paziņoja, ka ir gatavs tikties ar Donaldu Trampu un uzklausīt viņa miera plānu par Ukrainu.

"Parunāsim ar viņu un dosim viņam iespēju parādīt, kādi soļi ir viņa "miera formulā". Esmu gatavs [ar viņu tikties]. Protams, ja viņam ir skaidrs miera plāns, viņš var ar to dalīties ar mani," uzsvēra Zelenskis.

Viņš arī pauda cerību uz ASV Kongresa palīdzību Ukrainai.
"Es ceru, ka Savienotās Valstis būs ar mums cīņā pret Krievijas terorismu," uzsvēra Zelenskis.

Karš Ukrainā - prognozes

Saskaņā ar "Time" analīzi Krievijas karš pret Ukrainu bez nozīmīgām izmaiņām ilgs vēl vismaz gadu. Laikraksts norāda, ka Ukrainas varas iestādes nespēj atdot Krievijas ieņemto Ukrainas zemi, par kuras aizsardzību krituši desmitiem tūkstoši karavīru.

Vienlaikus Rietumi varētu piedāvāt Ukrainas prezidentam Zelenskim kaut ko "apmaiņā pret viņa gatavību sākt kaulēties ar Putinu". Piemēram, solījums finansēt pilnīgu valsts rekonstrukciju, tostarp uz iesaldēto Krievijas aktīvu rēķina.

Vienlaikus tiek norādīts, ka neviens neteiks ar pārliecību, kā mainīsies situācija gadījumā, ja ASV prezidenta vēlēšanās 2024. gadā uzvarēs Donalds Tramps.