foto: imago/Eibner Europa
FOTO: vulkāna izvirdums Islandē uzsāks jaunu vulkāniskās aktivitātes periodu, brīdina pētnieki
Islandieši vēro Fagradalsfjallas vulkāna izvirdumu 2021. gadā.
Pasaulē
2023. gada 15. novembris, 16:00

FOTO: vulkāna izvirdums Islandē uzsāks jaunu vulkāniskās aktivitātes periodu, brīdina pētnieki

Jauns.lv

Pēc Islandes ģeologu domām nenovēršamais vulkāna izvirdums Reikjanesas pussalā būs daļa no 1000 gadu ilga vulkāniskās aktivitātes cikla, kas, iespējams, izraisīs izvirdumus gadsimtiem ilgi, vēsta “LiveScience”.

"Mēs varam sagatavoties vairākus gadsimtus ilgiem izvirdumiem Reikjanesā." pavēstīja Edvards V. Māršals , Islandes Universitātes Ziemeļvalstu vulkanoloģiskā centra pētnieks.

Seismiskā aktivitāte pussalas dienvidos sāka pieaugt oktobrī, un katru dienu tur tika reģistrēti simtiem zemestrīču. 10. novembrī varas iestādes evakuēja Grindavikas pilsētu, ekspertiem brīdinot, ka vulkāna izvirdums varētu notikt tikai dažu dienu laikā.

Saskaņā ar Islandes “Met Office” (IMO) datiem zem zemes starp Sundhnukuru ziemeļos un Grindaviku izveidojās magmas tunelis, kas stiepjas 15 kilometrus. Skartā teritorija ietver arī Zilās lagūnas ģeotermālo spa — tūristu iecienītāko vietu, kas katru gadu piesaista simtiem tūkstošu apmeklētāju.

Vulkāna izvirduma vēstneši Islandē

Grindavīkas ciems ar apmēram 4000 iedzīvotājiem atrodas aptuveni trīs kilometrus uz dienvidrietumiem no rajona, kur piektdien tika reģistrētas zemestrīces. Ir ...

gallery icon

Saskaņā ar Islandes pētnieku datiem lielākā magmas koncentrācijas zona pašlaik atrodas netālu no Sundhnukuru, aptuveni 3,5 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Grindavikas. Pētnieki uzskata, ka magmas daudzums tunelī ir "ievērojami lielāks" nekā tas, kas atradās Fagradalsfjallas vulkāna izvirdumu laikā, kas pēc vairāk nekā 800 klusēšanas gadiem izvirda 2021. gadā.

Šis 2021. gada izvirdums iezīmēja jauna vulkāniskās aktivitātes cikla sākumu Reikjanesas pussalā. Ģeoloģiskie ieraksti liecina, ka klusuma periodi ilgst no 600 līdz 1200 gadiem, kam pēc tam seko izvirdumu impulsi, kas ilgst no 200 līdz 500 gadiem, “ LiveScience” pastāstīja Kembridžas Universitātes Apvienotajā Karalistē vulkanoloģijas profesors Klaivs Openheimers. 

"Izskatās, ka 2021. gads aizsākās jaunu izvirduma fāzi, kas šķērso Reikjanesas pussalu. Tā var ilgt gadsimtiem ilgi," viņš teica.

Islandē pie Reikjavīkas atkal izvirdis vulkāns

Islandē galvaspilsētas Reikjavīkas tuvumā trešdien pēc astoņu mēnešu pauzes sācies Fagradalsfjadla vulkāna izvirdums, paziņoja Islandes Meteoroloģiskais dienests.

gallery icon

Reikjanesas pussala atrodas virs divām tektoniskām plāksnēm. Magma, kas uzkrājas, aktivitātes cikla ietvaros tiek atbrīvots sērijveida vulkāniskos izvirdumos. "Tagad mēs atrodamies vienā no šiem impulsiem," “Live Science” pastāstīja vulkanologs Deivids Pīls no Oksfordas Universitātes.