foto: ZUMAPRESS.com
Kremļa hakeru grupējumi sniedz koordinētu atbalstu teroristu grupējumam "Hamas", norāda AM kibereksperti
Kibereksperti gan atzīst, ka, pieaugot uzbrukumu skaitam pret Izraēlu, to skaits pret Latviju, Lietuvu un Igauniju samazinās.
Pasaulē
2023. gada 14. novembris, 11:47

Kremļa hakeru grupējumi sniedz koordinētu atbalstu teroristu grupējumam "Hamas", norāda AM kibereksperti

Jauns.lv

Krievijas hakeru grupējumi, piesaistot arī citu valstu hakerus, kopīgi veic uzbrukumus Izraēlas valsts iestāžu mājaslapām, kā arī citām vietnēm, kas Izraēlas iedzīvotājiem nodrošina svarīgus pakalpojumus, portālu “Sargs.lv” informēja aizsardzības nozares kibereksperti, kuru identitātes drošības apsvērumu dēļ netiek atklātas.

Latvijas aizsardzības nozares kiberekspertu rīcībā ir informācija, ka drīz pēc Izraēlas paziņojuma par atbildes uzbrukumu teroristiskajam grupējumam “Hamas” Gazas joslā virkne Krievijas haktīvistu grupējumu uzsāka uzbrukumus pret Izraēlas valsts iestāžu tīmekļa vietnēm, kā arī mājaslapām, kas nodrošina sabiedrībai svarīgus pakalpojumus. Līdzīgi uzbrukumi tika veikti arī pret Eiropas Savienības valstīm un īpaši Baltijas valstīm.

Kibereksperti norāda, ka ir novērojama pastiprināta aktivitāte krievu haktīvistu “Telegram” kanālos, kurās tiek izteikts skaidrs atbalsts “Hamas” asiņainajam uzbrukumam Izraēlai un ar necenzētiem vārdiem un attēliem tiek nomelnota Izraēla. Nozares pārstāvji arī atklāj, ka “Hamas” grupējuma mājaslapa atrodas Krievijas serveros.

Krievijas haktīvistu grupējumi aicina arī citu valstu, jo īpaši Irānas hakerus pievienoties uzbrukumiem pret Izraēlu, veidojot hakeru grupas. To darbība tiek organizēta “Telegram” kanālos, kuros skaidri novērojama Kremļa ietekme to operatīvās darbības organizēšanā. Lielākie grupējumi, kas pašlaik veic uzbrukumus Izraēlai, ir “Noname057”, “DDOSIA PROJECT” un “KILLNET”.

Kā norāda eksperti, pārsvarā tie ir pakalpojumatteices uzbrukumi jeb DDOS uzbrukumi. Tomēr reģistrēti arī mērķtiecīgi mēģinājumi uzlauzt sistēmas vai citādi traucēt to darbību.

“Telegram” kanālos ir novērojama sensitīvas informācijas datu noplūde no dažādām Izraēlas iestādēm, un atbildību par šiem uzbrukumiem uzņemas viens vai otrs grupējums.

Kibereksperti gan atzīst, ka, pieaugot uzbrukumu skaitam pret Izraēlu, to skaits pret Latviju, Lietuvu un Igauniju samazinās.

Lai gan haktīvisti apgalvo, ka viņi darbojas pašorganizētās grupās, ir vairākas pazīmes, ka viņus organizē, finansē un atbalsta, kā arī mērķus koordinē Kremlis. Tas īpaši novērojams, kad tiek samazināts finansiālais atbalsts. Tagad Kremli atbalstošie hakeri “Telegram” kanālos sāk sūkstīties, ka no valdības nesaņem pietiekamu samaksu par savām operācijām.

Par mērķu koordinēšanu liecina politiskie un ģeopolitiskie notikumi, kas ietekmē hakeru grupējumu darbību. Piemēram, Latvijā pērn drīz pēc tā dēvētā “uzvaras pieminekļa” nogāšanas pieauga pret mūsu valsti vērsto Krievijas hakeru kiberuzbrukumu skaits. To skaits palielinājās arī šogad – pēc tam, kad Krievijas valdība izplatīja melīgus apgalvojumus, ka bezpilota lidaparātu uzbrukums Pleskavas militārajai lidostai veikts no Latvijas teritorijas.

Vēl viens indikators, ka haktīvistu grupējumus vada Kremlis, bija novērojams 24. jūnijā, kad algotņu grupējums “Vagner” devās savā “taisnīguma gājienā” uz Maskavu. Nozares pārstāvis atklāj, ka pirmo reizi Krievijas kibergrupējumu novērošanas vēsturē Krievijas haktīvisti masveidā sāka uzbrukt “Vagner” resursiem ar “.ru” domēnu.

Pašlaik atbalsts “Hamas” operācijām nav tik atklāts kā uzbrukumi pret Eiropas Savienības valstīm un Baltijas reģionu, kas liecina par šo operāciju nošķiršanu.

Savos “Telegram” kanālos haktīvistu grupējumi kiberuzbrukumus Izraēlai pamato tikpat ciniski, kā to dara par smagiem kara noziegumiem apsūdzētais un starptautiskajā meklēšanā izsludinātais Krievijas diktators Vladimirs Putins. Arī Krievijas hakeru grupējumi savu darbību attaisno ar centieniem “aizstāvēt Palestīnu” un vērsties pret “Izraēlas pastrādātajiem kara noziegumiem”, ar to domājot likumīgo Izraēlas bruņoto spēku darbību, vēršoties pret teroristiem un cenšoties atbrīvot sagrābtos ķīlniekus.