Pasaulē
2023. gada 10. novembris, 13:21

Mūžībā devies astronauts, kura kosmosa kuģis pirmais aplidoja Mēnesi

Jauns.lv

95 gadu vecumā miris amerikāņu astronauts Frenks Bormans, kurš bija Mēnesi pirmā aplidojušā kosmosa kuģa “Apollo 8” komandieris. Bormans nomira 7. novembrī ASV Montanas štata Bilingsā no insulta.

“Apollo 8” triju astronautu apkalpe — Franks Bormans, Džeimss Lovels un Viljams Anderss (abi vēl dzīvi) — kļuva par pirmajiem no 24 cilvēkiem, kuri jelkad nokļuvuši līdz Mēnesim. No šiem cilvēkiem tieši puse ir staigājusi pa Mēness virsmu.

“Apollo 8” tika palaists 1968. gada 21. decembrī un 68 stundu laikā sasniedza Mēnesi. Kosmosa kuģis 20 stundu laikā aplidoja Mēnesi desmit reizes, astronauti pirmo reizi klātienē redzēja un fotografēja Mēness otro pusi, kas no Zemes nav redzama. Šis notikums tika demonstrēts televīzijas tiešraidē, kuras laikā astronauti nolasīja pirmos desmit pantus no Bībeles 1. Mozus grāmatas, un šī translācija tobrīd kļuva visvairāk skatītā pārraide televīzijas vēsturē.

Pēc Džona Glenna nāves 2016. gada decembrī Bormans kļuva par visvecāko dzīvo ASV astronautu. Tagad šis gods ir viņa apkalpes biedram Džeimsam Lovelam, kurš par Bormanu ir 11 dienas jaunāks. Lovels ir arī viens no trim astronautiem, kuri uz Mēnesi ir lidojuši divas reizes.