foto: REUTERS/SCANPIX
Vai Albānija būs Itālijas glābējzvans cīņā ar nelegālajiem migrantiem?
Musulmaņu migranti lūdzas uz migrantu glābšanas kuģa "Geo Barents".
Pasaulē
2023. gada 13. novembris, 06:51

Vai Albānija būs Itālijas glābējzvans cīņā ar nelegālajiem migrantiem?

Jauns.lv

Albānija pirmdien piekrita sniegt pagaidu patvērumu dažiem no tūkstošiem migrantu, kas sasniedz Itālijas krastus, kamēr tiek izskatīti viņu patvēruma pieteikumi, tādējādi piedāvājot savai kaimiņvalstij atvieglojumu.

Saskaņā ar vienošanos Itālija apmaksās divu centru būvniecību Albānijā, kuros vienlaikus varēs izmitināt līdz 3000 cilvēku. Bērni un grūtnieces netiks iekļauti šajā plānā. Ja Itālija noraidīs patvēruma pieteikumus, Albānija viņus deportēs. Albānija arī nodrošinās ārējo apsardzi abiem centriem, kas atradīsies Itālijas jurisdikcijā, Meloni sacīja žurnālistiem.

Meloni sacīja, ka, ja patvēruma pieteikumi tiks izskatīti ātri, Albānijas teritorijā ik gadu varētu nosūtīt izskatīšanai līdz pat 36 000 cilvēku. Tas varētu palīdzēt mazināt hronisku pārslodzi sākotnējās patvēruma pieteikumu izskatīšanas centros Itālijā, kur pēdējos gados simtiem tūkstošu migrantu ir nokļuvuši pēc riskantiem jūras braucieniem pāri Vidusjūrai no Lībijas, Tunisijas, Turcijas un citām valstīm.

Migranti ierodas Itālijā

Albānija pirmdien piekrita sniegt pagaidu patvērumu dažiem no tūkstošiem migrantu, kas sasniedz Itālijas krastus, kamēr tiek izskatīti viņu patvēruma pieteikumi, ...

gallery icon

Itālija ir centusies panākt lielāku solidaritāti no citām Eiropas Savienības valstīm, lai palīdzētu tai tikt galā ar lielo iebraucēju skaitu, taču galvenokārt veltīgi. Pirmdien tā vērsās pie Albānijas, kas cer pievienoties blokam.

Meloni izteica pateicību Rāmam par piedāvāto palīdzību. Albānija "ir ne tikai Itālijas, bet arī Eiropas Savienības draugs," viņa sacīja žurnālistiem premjerministra pavadībā. Albānija "uzvedas tā, it kā tā būtu viena no ES dalībvalstīm", piebilda premjere.

Itālija ir liela atbalstītāja Albānijas centieniem pievienoties Eiropas Savienībai.

Albānijas līderis savukārt izteica pateicību to albāņu vārdā, kuri atraduši patvērumu Itālijā un "izbēguši no elles un iedomājušies labāku dzīvi". Tā bija atsauce uz albāņu ieplūšanu Itālijā 90. gadu sākumā.

1991. gadā aptuveni 20 000 albāņu ieradās uz viena bīstami pārpildīta prāmja, kas sasniedza Itālijas dienvidaustrumu Apūlijas reģionu. Nepagāja ne gads, kopš šajā valstī, kas gadu desmitiem komunisma laikā bija slēgta pasaulei, tika pasludināts politiskais plurālisms, un bija pagājuši tikai daži mēneši pēc pirmajām demokrātiskajām vēlēšanām. Bija plaši izplatīta nabadzība, tostarp trūka maizes, un albāņi uzskatīja Itāliju par savu "Rietumu logu". Daudzi albāņi apmetās uz dzīvi Itālijā, ieguva darbu un izveidoja ģimenes.

Līdz šim šogad Itālijā pa jūru ar kontrabandistu laivām, kas nav piemērotas kuģošanai, ir ieradušies 145 000 cilvēku, salīdzinot ar 88 000 cilvēku tajā pašā laika posmā pērn.

Daudzi no migrantiem nevar saņemt patvērumu, jo viņi vēlas pamest nabadzību, nevis vajāšanu vai karu. Taču, gaidot galīgos lēmumus, daudzi no viņiem dodas uz Eiropas ziemeļiem, kur cer atrast ģimeni vai darbu.