foto: REUTERS/SCANPIX
ASV un Ķīna gatavo Baidena un Sji tikšanos
Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins un ASV prezidents Džo Baidens pagājušā gada novembrī.
Pasaulē
2023. gada 28. oktobris, 21:01

ASV un Ķīna gatavo Baidena un Sji tikšanos

Jauns.lv/LETA

Pēc ASV prezidenta Džo Baidena un Ķīnas ārlietu ministra Vana Ji tikšanās Baltajā namā, ASV un Ķīna vienojās strādāt pie tā, lai nākamajā mēnesī notiktu abu valstu līderu sarunas.

Baidens ir ielūdzis Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu uz novembrī Sanfrancisko plānoto Āzijas un Klusā okeāna sadarbības (APEC) samitu. Sji pagaidām nav apstiprinājis, vai ieradīsies.

Pēc Vana sarunām ar Baidenu un citām ASV augsta ranga amatpersonām Vašingtonā Baltais nams paziņoja, ka abas valstis, kuru attiecības ir kļuvušas ļoti saspīlētas, ir vienojušās turpināt "diplomātiju augstā līmenī", lai uzlabotu attiecības.

Tikšanās laikā ar Baidenu Vans teica, ka viņa vizītes Vašingtonā mērķis ir "strādāt, lai Ķīnas un ASV attiecības nepasliktinātos, lai tās stabilizētos un tās atkal nonāktu un stabila un nepārtrauktas attīstības ceļa".

Baidens uzsvēra, ka Vašingtonai un Pekinai ir jānodrošina, ka "konkurence abu attiecības ir atbildīga un tiek saglabātas atvērtas komunikācijas līnijas".

ASV prezidents arī pauda pārliecību, ka abām valstīm ir jāsadarbojas, lai "risinātu globālos izaicinājumus".

Vans Vašingtonu apmeklēja divu dienu vizītē. Lai gan iepriekš nebija apstiprināta viņa tikšanās ar Baidenu, tā tika prognozēta, jo jūnijā Pekinā ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens tikās ar Sji.

Pēc tikšanās ar Blinkenu ceturtdien Vans atzina, ka abu lielvaru starpā var uzvirmot nesaskaņas, tomēr viņš solīja, ka Pekinas atbilde uz tām būs mierīga.

Baidens un Sji nav komunicējuši kopš pērn novembrī Bali notikušās sanāksmes.