foto: AFP/Scanpix
Dieviem upurētā Peru jaunava atgūst seju
Ap 1440. gadu inku upurētās jaunavas mūmija.
Pasaulē
2023. gada 29. oktobris, 05:58

Dieviem upurētā Peru jaunava atgūst seju

Jauns.lv

Zinātnieki pēc DNS analīzēm radījuši Inku ledus jaunavas veidolu – kā izskatījusies pirms apmēram 500 gadu dieviem tagadējā Peru upurētā pusaudze.

Šī ir viena no pasaulē slavenākajām mūmijām, kas atrasta 1995. gadā un saglabājusies gandrīz pilnībā. Tās atklājējs, amerikāņu antropologs Johans Reinhards atceras, ka toreiz viņš pat cerēt nevarēja, ka būs iespējams ieraudzīt, kā izskatījusies senā peruāniete, nosaukta par Huanitu.

Modelēšana pēc DNS un citiem parametriem aizņēma gandrīz 30 gadu, un rezultāts tagad apskatāms Peru Nacionālajā muzejā Limā. No silikona veidotais krūšutēls ir Peru un Polijas zinātnieku kopdarbs, piedaloties zviedru arheologam Oskaram Nilsonam, kurš specializējas senatnes cilvēku seju rekonstrukcijā.

foto: AFP/Scanpix
Atdzimusi pēc vairāk nekā 500 gadu.

Viņam skulptora darbs prasīja ap 400 stundu, visgrūtākais bija modelēt galvaskausu. Cerību uz šo unikālo veikumu deva labi saglabājušies audi ar tikpat kā laika zoba neskartu DND spirāli, kas glabāja visu ģenētisko informāciju. Atšifrējot genomu, bija iespējams arī rekonstruēt galvaskausu.

Huanita ir upurēta apmēram 1440. gadā, nāves brīdī viņai bija 13 līdz 15 gadu. Būdama 140 centimetru gara, viņa svēra apmēram 35 kilogramus, un pētnieki spriež, ka viņas uzturs bijis itin labs. Nāves iemesls, kā liecina datortomogrāfija, bija spēcīgs sitiens pa pakausi.