foto: EPA/Scanpix
Bojājumu Somijas un Igaunijas gāzesvadā, iespējams, radījis kāds "ārējs faktors"
SDG terminālis Paldiskos, Igaunijā.
Pasaulē
2023. gada 10. oktobris, 17:38

Bojājumu Somijas un Igaunijas gāzesvadā, iespējams, radījis kāds "ārējs faktors"

Jauns.lv

Saskaņā ar līdz šim pieejamo informāciju bojājums Somiju un Igauniju savienojošajā gāzesvadā "Balticconnector" nevarēja rasties tā normālas darbības rezultātā vai normāla spiediena krituma dēļ, otrdien paziņoja Somijas premjerministrs Peteri Orpo.

Somijas robežsardze un Somu līča krasta apsardze ir identificējušas noplūdes vietu: tā atrodas Somijas teritorijā.

Igaunijas pārvades sistēmu operators "Elering" un Somijas sistēmas operators "Gasgrid Finland" slēdza "Balticconnector" naktī uz svētdienu, jo tika novērota spiediena krišanās cauruļvadā, kas liecina par iespējamu gāzes noplūdi. Saskaņā ar aplēsēm gāzesvada darbība ir apturēta uz vairākiem mēnešiem.

"Pamatojoties uz novērojumiem, radās aizdomas, ka jūras cauruļvadā starp Somiju un Igauniju ir noplūde," teikts Gasgrid Finland paziņojumā. "Tagad jūras cauruļvada vārsti ir aizvērti, un tādējādi noplūde ir apturēta."

Somijas prezidents Sauli Nīniste paziņoja, ka noplūdi, iespējams, izraisījis "ārējs" elements.

"Iespējams, ka gan gāzesvada, gan telekomunikāciju kabeļa bojājumi ir ārējas darbības rezultāts," pavēstīja Nīniste.

Viņš nesniedza sīkāku informāciju.

Avoti Somijas plašsaziņas līdzekļiem pavēstīja, ka valdībai un Somijas Aizsardzības spēkiem ir aizdomas, ka cauruļvadam uzbrukusi Krievija.

Ja izrādīsies, ka konstatētais spiediena kritums radies noplūdes dēļ, kas izraisījusi cauruļvada bojājumus, remontdarbi varētu ilgt "vismaz vairākus mēnešus" atkarībā no bojājumu rakstura, norāda Gasgrid Finland.

2022. gada septembrī Nord Stream gāzes cauruļvados, kas iet starp Vāciju un Krieviju Baltijas jūrā, notika sprādzieni incidentā, kas tika uzskatīts par sabotāžu.

"Balticconnector" starp Paldiskiem un Inko ir 77 kilometru garš. Ekspluatācijā to nodeva 2020.gada sākumā. Tā kā cauruļvads stiepjas cauri visam Somu līcim, intensīvā kuģu satiksme apgrūtina iespējamās noplūdes cēloņa izmeklēšanu, norādīja robežsardze.