foto: CAMERA PRESS/Rob Welham / Vida Press
Ungārija vēlas Ukrainas garantijas attiecībā uz tās banku
Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto.
Pasaulē
2023. gada 4. oktobris, 23:09

Ungārija vēlas Ukrainas garantijas attiecībā uz tās banku

Jauns.lv/LETA

Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto trešdien paziņojis, ka valdība vēlas saņemt garantijas no Kijivas, ka Ungārijas banka, ko Ukraina nesen svītroja no aizliegto banku saraksta, nākotnē netiks atkal iekļauta šajā sarakstā.

Sijārto sacīja, ka Ukrainas Nacionālās korupcijas novēršanas aģentūras lēmums svītrot Ungārijas banku OTP no saraksta ar iestādēm, kas, kā uzskata Kijiva, sponsorē Krievijas karu Ukrainā, ir "solis pareizajā virzienā", taču Ungārijai ir vajadzīgas papildu garantijas, pirms tā mainīs savu pieeju Ukrainai jebkādos starptautiskos jautājumos.

Ungārijas Ārlietu ministrija ir uzaicinājusi Ukrainas korupcijas apkarošanas aģentūru pēc iespējas ātrāk ierasties Budapeštā, lai apspriestu bankas OTP lietu un būtu iespējams panākt vienošanos, kas garantētu, ka šāda situācija nākotnēs vairs neatkārtojas. "Ja tiks panākta pārliecinoša vienošanās, tad mums, protams, būs jāapsver, kādus pasākumus tas attaisno no mūsu puses," preses konferencē paziņoja Sijārto.

Ukraina maijā iekļāva banku OTP kara sponsoru sarakstā, reaģējot uz to, ka šī finanšu iestāde turpināja darboties Krievijā un tādējādi maksāja nodokļus Krievijas centrālajai valdībai pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā.

Reaģējot uz to, Ungārija kopš maija ir bloķējusi ES militārās palīdzības paketi Kijivai 500 miljonu eiro apmērā, solot neatsaukt savu veto, kamēr OTP netiks svītrota no saraksta.

Pagājušajā nedēļā Ukrainas korupcijas apkarošanas aģentūra uz laiku svītroja banku OTP no minētā saraksta, cerot, ka Budapešta atcels savu veto attiecībā uz ES finansējumu. Taču Ungārijas amatpersonas paziņoja, ka ar pagaidu svītrošanu nepietiek, un pirmdien aģentūra pilnībā svītroja banku no saraksta.

Sijārto šodien paziņoja, ka Ungārija arī sagaida, ka Ukraina svītros OTP Krievijas filiāli un četrus Ungārijas vadītājus no sankcijām pakļauto uzņēmumu un personu saraksta.