"Skat, Rietumi, kādi mēs trakie!" Simonjana piedāvā uzspridzināt kodolbumbu virs Sibīrijas
Margarita Simonjana dalās ar jauno ideju (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē
2023. gada 4. oktobris, 10:51

"Skat, Rietumi, kādi mēs trakie!" Simonjana piedāvā uzspridzināt kodolbumbu virs Sibīrijas

Jauns.lv

Krievijas propagandas impērijas “Russia Today” vadītāja Margarita Simonjana paudusi, šķiet, līdz šim skandalozāko ideju — uzspridzināt virs Sibīrijas kodolbumbu, lai ar šādu kodolultimātu iebiedētu Rietumus un liktu tiem pārtraukt Ukrainas atbalstīšanu. Kremli šāda iniciatīva pārāk nesajūsmināja.

Simonjanai iepatikusies doma sarīkot kodolsprādzienu apmēram 100 km augstumā virs Sibīrijas. Šādā gadījumā nebūšot nekādas kodolziemas, neviens nesaslimšot ar onkoloģiskām kaitēm, taču pilnībā pārtrauks darboties visi pavadoņi un elektronika.

“Mēs atgriezīsimies kaut kādā 1993. gadā ar vadu telefoniem. Dzīvojām taču brīnišķīgi! Nu patiešām, es pat nopriecātos!” sacīja Simonjana, kura pati ļoti aktīvi izmanto visus civilizācijas labumus, tostarp elektroniskās ierīces.

Simonjanas pēdējo dienu agresīvās retorikas saasināšanās ir saprotama, jo pavisam nesen drons trāpīja netālu no viņas dzimtas mājas Adlerā, un propagandiste ir manāmi satrūkusies.

Simonjana nav vienīgā ar "asprātīgām" idejām, kas saistītas ar kodolieročiem. Krievijas propagandisti pēdējā laikā sākuši apzelēt kodoltriecienu tēmu tik ikdienišķi, it kā runa būtu par aiziešanu uz veikalu.

Kremlis pasteidzās karstgalvei uzliet aukstu ūdeni. Krievija nav izgājusi no kodolizmēģinājumu aizlieguma režīma un “tādēļ nedomāju, ka šādas diskusijas ir iespējamas,” paziņoja Krievijas prezidenta Vladimira Putina pārstāvis Dmitrijs Peskovs. Viņš aicināja neaizmirst, ka Simonjana nestrādā Krievijas varas institūcijās un nepauž oficiālo Kremļa nostāju.

Vienlaikus viņš noraidīja amerikāņu laikrakstā “The New York Times” pausto informāciju, ka Krievija plāno veikt kodolizmēģinājumus Arktikā. Viņš ieteica žurnālistiem “labāk izpētīt attēlus no pavadoņiem” un pauda neizpratni, kādēļ šādi apgalvojumi ir radušies.

“The New York Times” 2. oktobrī vēstīja, ka Krievija plāno spārnotās raķetes “Burevestņik” izmēģinājumus, par ko liecinot Novaja Zemļa arhipelāga rajona attēli. Apmēram 9-11 m garajai raķetei ir neierobežots darbības rādiuss, vēsta Krievijas mediji. Par šādas raķetes parādīšanos Krievijas arsenālā Putins paziņoja uzrunā Federālajai sapulcei 2018. gadā.