foto: REUTERS/SCANPIX
Ukraina gatavojas Krievijas ziemas uzbrukumu kampaņām
Ukraiņu tanki.
Pasaulē
2023. gada 27. septembris, 23:29

Ukraina gatavojas Krievijas ziemas uzbrukumu kampaņām

Jauns.lv

Kijeva turpina savus centienus padzīt Krievijas karaspēku no Ukrainas teritorijas gan dienvidu, gan austrumu reģionos. Lai gan ir vērojami ierobežoti pretuzbrukuma operāciju panākumi, aizvien nav pazīmju par drīzu Krievijas iekšējo sabrukumu un kara beigu cerībām. Tādēļ Ukrainas valdībai un sabiedrībai būs jāiztur kārtējā smagā ziema, raksta Sargs.lv, atsaucoties uz  ASV izdevumu “Newsweek”.

Aizvadītajā gadā Krievija lika lielas cerības uz tā saukto “ģenerāli ziemu”, sistemātiski apšaudot un postot Ukrainas enerģētikas infrastruktūru. Ukrainas valdība un sabiedrība izturēja šo spiedienu par spīti draudiem par valsts energotīkla iespējamo sabrukumu.

Pirms šī gada ziemas Ukrainas valstij piederošā enerģētikas uzņēmuma “Naftogaz” vadītājs Oleksijs Čerņišovs intervijā “Newsweek” paziņoja, ka Kijeva ir “gatavāka” nekā pirms gada. Tomēr viņš atzina, ka Ukrainas sabiedrība saskaras ar satraucošu izaicinājumu.

“Mēs paredzam, ka Krievija turpinās nopietnus raķešu un dronu uzbrukumus enerģētikas infrastruktūras objektiem,” pauda O. Čerņišovs. “Viņu uzdevums ir atņemt ukraiņiem siltumapgādes pamatpakalpojumus – gāzes, elektrības un citu resursu piegādes,” viņš turpināja, uzsverot, ka “ukraiņi stāv stingri”.

Vienlaikus “Naftogaz” vadītājs atzīst, ka abas karojošās puses ir manāmi mācījušās no 2022. gada ziemas. Ukrainai gūtā pieredze ir likusi stiprināt enerģijas ražošanas, gāzes sadales, gāzes un naftas uzglabāšanas, kā arī naftas pārstrādes objektus. Tomēr ziemas uzbrukumiem gatavojas arī Krievija, plānojot sarežģītākus uzbrukums un metodes.

Uzņēmums aktīvi strādā pie tā, lai celtu energoapgādes neatkarību, diversificējot piegādātājus. Pirms Krievijas pilna mēroga uzsāktā kara pret Ukrainu, “Nafogaz” sastādīja 17% no Ukrainas nacionālā budžeta un nodarbināja 50 000 darbinieku. Taču pirmā aizvadītā iebrukuma gada laikā uzņēmums piedzīvoja ekonomisko sabrukumu, pateicoties cilvēku nespējai nomaksāt rēķinus. Savukārt pirms nedēļas energoresursu piegādātājs piedzīvoja “atdzimšanu”, izkļūstot no bankrota un šobrīd aktīvi strādā pie uzņēmuma noturības un neatkarības.

Ārvalstu atbalsts būs galvenais aspekts Ukrainas un tās stratēģisko nozaru atjaunošanā. “ “Noftogaz” ir izdevies pārliecināt Eiropas tirgotājus būtiski palielināt gāzes krājumus nākamajai ziemai,” skaidroja O. Čerņišovs, piebilstos, ka: “tas tā nenotika pagājušajā gadā”.
“Naftogaz” jau šobrīd ir izpildījis valdības noteiktos uzkrāšanas mērķus, savās pazemes gāzes krātuvēs iesūknējot vairāk nekā 14,7 miljardus kubikmetru gāzes.

“Šogad mēs esam palielinājuši gāzes ražošanu par vairāk nekā 7 līdz 8 procentiem un mums ir rekordliels jaunu urbumu skaits. Liela daļa uzņēmuma gāzes ražošana norit Harkivas un Poltavas reģionos netālu no Krievijas kontrolētajām teritorijām,” atklāj “Naftogaz” vadītājs.
Pastāv arī visai liela pārliecība, ka Ukraina būs spējīga pati sevi nodrošināt ar energoresursiem. Pagaidām, atsaucoties uz “Naftogaz” vadītāja komentāriem, netiek arī plānots papildus gāzes imports 2023. gada apkures sezonā. Pateicoties Krievijas izvērtajam karam pret Ukrainu, tā pirmo reizi vēsturē ir bijusi spiesta attīstīt pilnīgu energoneatkarību.