foto: AFP/Scanpix
Sieviešu balsojums nākamajās Polijas parlamenta vēlēšanās būs nozīmīgāks kā jebkad
Demonstranti tur plakātu ar uzrakstu "Mans ķermenis, mana izvēle" Varšavas centrā 2023. gada 14. jūnijā.
Pasaulē
2023. gada 22. septembris, 10:35

Sieviešu balsojums nākamajās Polijas parlamenta vēlēšanās būs nozīmīgāks kā jebkad

Jauns.lv

Sieviešu balsojums gaidāmajās parlamenta vēlēšanās Polijā varētu būt izšķirošs, lai noteiktu, vai PiS noturēsies pie varas, vai arī tiks sodīta par abortu pieejamības ierobežošanu valstī, uzskata eksperti.

Tā kā Polijā strauji tuvojas izšķirošās parlamenta vēlēšanas, kas varētu vājināt valdošās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) pozīcijas pie varas, eksperti vēlas noskaidrot, kāda būs sieviešu loma valsts nākotnes veidošanā.

Nepilnu mēnesi pirms 15. oktobra vēlēšanām PiS, kas pie varas ir kopš 2019. gada, varētu gūt uzvaru, bet nesasniegt kopēju vairākumu.

Tas paver iespēju potenciālai koalīcijai starp PiS un augšupejošo galēji labējo partiju Konfederācija Brīvība un neatkarība (Konfederacja Wolsność i Niepodległość), kas pašlaik ir trešā partija valstī, vai arī citai koalīcijai, ko vadītu pašreizējā opozīcija, Donalda Tuska vadītā partija Pilsoniskā koalīcija (Koalicja Obywatelska), kas pašlaik aptaujās ir otrā.

Sievietes, kuras pirms aptuveni trim gadiem cieta no tiesību uz abortiem ierobežošanas, ko ar vietējās katoļu baznīcas atbalstu atbalstīja PiS, gaidāmajās vēlēšanās var izrādīties "trumpja kārts" - vai nu atbalstīt valdošo partiju, vai vērsties pret to.

Kā norāda Simona Guerra, Surrey Universitātes salīdzinošās politikas profesore un Polijas politikas eksperte, PiS politika pēc 2019. gada ir ieņēmusi "radikālāku, neliberālāku un antieiropeiskāku nostāju attiecībā uz lielāko daļu sociālo, kultūras un ekonomisko jautājumu - un arī un galvenokārt attiecībā uz sieviešu un minoritāšu tiesībām".

Kopš Polijas valdība aizliedza lielāko daļu abortu, "sievietes ir mirušas," sacīja Guerra Euronews. "Šīs vēlēšanas būtu svarīgas sievietēm, jo, lai gan ir cilvēki, kas var atļauties veikt abortus ārzemēs, ir arī tādi, kas to nevar."

Londonas Ekonomikas un politikas zinātņu augstskolas (LSE) profesore, Polijas politikas un vēstures eksperte Anita Prazmovska uzskata, ka Polijā pret sievietēm izturas kā pret "dzīvniekiem", un to mērķis ir tikai viens - "dzemdēt". Neraugoties uz Polijas valdības centieniem veicināt grūtniecības iestāšanos un samazināt abortu pieejamību, dzimstības līmenis valstī joprojām ir viens no zemākajiem Eiropā.

"Kas notiek? Atbilde ir nelegāli aborti," Prazmovska sacīja Euronews. "Izglītotas, turīgas sievietes var doties uz Čehiju un Rietumeiropu, lai veiktu abortu, bet sievietēm lauku ciematos šādas iespējas nav."