foto: Šiaulių apskrities policija
Atklājas jauni fakti par dubultslepkavību Viļņā: māti, iespējamo slepkavu, uzrauga psihiatri, vīrs neziņā par sievas šausmīgo ieceri
Ja bojā gājušo meiteņu māte tiktu atzīta par nevainīgu, viņa nenonāktu cietumā - tādā gadījumā viņai tiktu noteikta psihiatriskā piespiedu ārstēšana specializētā iestādē.
Pasaulē
2023. gada 7. septembris, 09:36

Atklājas jauni fakti par dubultslepkavību Viļņā: māti, iespējamo slepkavu, uzrauga psihiatri, vīrs neziņā par sievas šausmīgo ieceri

Jauns.lv

Dienu pēc Lietuvu šokējošās traģēdijas, kad policijas darbiniece Viļņā, iespējams, noslīcināja viņas abas mazgadīgās meitas, tiek veiktas intensīvas izmeklēšanas darbības - tiek iztaujāti mātei tuvi cilvēki, kaimiņi un citas personas, lai noskaidrotu iemeslus un briesmīgā nozieguma apstākļi.                

"Tiek apkopota visa nepieciešamā informācija, lai detalizēti izmeklētu situāciju," ziņu portālam lrytas.lt apstiprināja Viļņas prokurors Gintas Vaičiūnas, kurš ir atbildīgs par dubultslepkavības lietas izmeklēšanu.

Veselības problēmu dēļ 35 gadus vecā sieviete, kas tiek turēta aizdomās par savu meitu noslīcināšanu, svētdien tika nodota psihiatriem un joprojām uzturas slimnīcā. Policijai viņu nopratināt pagaidām nav iespējams. "Gaidām atbildes no ārstiem, kāds ir viņas stāvoklis, vai ir iespējams organizēt sarunu ar viņu, vai viņa vispār var piedalīties procesā", sacīja G. Vaičiūnas.

Pēc mātes slimnīcā ārstējošo speciālistu slēdzienu saņemšanas par viņas stāvokli tiks lemts, vai vērsties tiesā par psihiatriskās ekspertīzes nozīmēšanu. Visticamāk, šādas ekspertīzes mērķis būs noskaidrot, vai sieviete baisā nozieguma izdarīšanas brīdī apzinājās savu rīcību un var stāties tiesas priekšā.

Ir atklājušies vēl citi šī ārkārtīgi sāpīgā stāsta apstākļi.

Policijas pārvaldes Personāla administrācijas nodaļas darbiniece svētdienas rītā ar ģimenei piederošo automašīnu uz Neres upi Viļņā atveda savas meitas (dzim. 2020. un 2022. gadā). Atbraucot viņa kopā ar meitām devās uz tuvējo upi. Saskaņā ar varasiestāžu teikto, sieviete ap plkst.11 iegremdējusi abas mazās meitenes ūdenī, bet pēc tam mēģinājusi noslīcināt pati.

Tuvumā ar kajakiem braucošie cilvēki steidzās glābt bērnus un sievieti - māti un vecāko meiteni izdevās izvilkt, savukārt jaunākās meitenes ķermenis palika zem ūdens.

Izvilktā 3 gadus vecā meitenīte tika nodota atbraukušajiem neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķiem, taču viņu neizdevās atdzīvināt. Pēc vairāk nekā stundas ugunsdzēsības dienesta ūdenslīdēji no Neres krastā izcēla otru meitenīti.

Kad ārsti novietoja blakus nosklīkušās meitenītes, viņu māte nometās blakus savām mirušajām meitām. Māte bija ģērbusies tumšās drēbēs. Sievietes uzvedība radīja acīmredzamas šaubas par viņas garīgo stāvokli, tāpēc viņa nogādāta ārstniecības iestādē.

Netiek atklāts, ko viņa stāstīja policijai, kas ietekmēja viņas rīcību.

Kā vēsta portāls lrytas.lt , sieviete no Viļņas ir precējusies, bērnus audzinājusi kopā ar vīru, kurš par šausmīgo plānu neko nezināja.

Policijā strādājošā sieviete bija bērna kopšanas atvaļinājumā kopš 2021.gada janvāra, kas vēl nebija beidzies pirms iespējamās meiteņu slepkavības.

Iepriekš viņa nekad nebija saukta pie kriminālatbildības un darbā viņai nebija aizrādījumu.

Ģimene pat nav nonākusi Bērnu tiesību aizsardzības dienesta redzeslokā.  Šobrīd ir sākta lieta par viņa bezpalīdzīgā stāvoklī esošā ģimenes locekļa slepkavību. Par šo noziegumu draud 8 gadi līdz mūža ieslodzījumam. Taču, ja māte tiktu atzīta par nevainīgu, viņa nenonāktu cietumā - tādā gadījumā viņai tiktu noteikta psihiatriskā piespiedu ārstēšana specializētā iestādē. Jebkurā gadījumā dubultslepkavības pirmstiesas izmeklēšana tiks veikta līdz galam, un lēmumu pieņems tiesa, kas lietu skatījusi.

Traģēdijas cēlonis tiks noskaidrots pēc sievietes tuvinieku, citu svarīgu liecinieku iztaujāšanas un citām izmeklēšanas darbībām. Iespējams, meiteņu māte cieta no depresijas vai viņu noslogoja sociālas, veselības vai finansiālas problēmas.