foto: EPA/Scanpix
Ziemeļkoreja palīdzēs Krievijai postīt Ukrainu
Putins jau uzņēma Kimu Vladivostokā 2019. gadā
Pasaulē
2023. gada 5. septembris, 08:54

Ziemeļkoreja palīdzēs Krievijai postīt Ukrainu

Jauns.lv/LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns grasās doties uz Krieviju, lai ar prezidentu Vladimiru Putinu apspriestu ieroču piegādes un palīdzētu okupantiem postīt Ukrainu, pirmdien paziņoja ASV.

Baltā nama Nacionālās drošības padomes preses pārstāve Adriena Vatsone sacīja, ka "aktīvi virzās uz priekšu bruņošanās sarunas starp Krieviju un KTDR".

"Mūsu rīcībā ir informācija, ka Kims Čenuns sagaida šo sarunu turpināšanos, ietverot arī līdera līmeņa diplomātisko iesaisti Krievijā," viņa piebilda.

ASV pagājušajā nedēļā brīdināja, ka Krievija jau risina slepenas sarunas ar Ziemeļkoreju par dažādas munīcijas un materiālu iegādi Maskavas kara vajadzībām.

Kā vēsta laikraksts "The New York Times", Kims šā mēneša beigās ar bruņuvilcienu, visticamāk, dosies uz Vladivostoku, lai tiktos ar Putinu.

Laikraksts norādīja, ka Putins vēlas saņemt no Ziemeļkorejas artilērijas šāviņus un prettanku raķetes, un Kims varētu pat doties uz Maskavu, taču tas neesot droši zināms.

Savukārt Kims vēlas iegūt modernas tehnoloģijas satelītiem un kodolzemūdenēm, kā arī pārtikas palīdzību savai nabadzīgajai valstij.

Seulas Apvienošanās ministrijas amatpersona, kas nodarbojas ar Korejas attiecībām, sacīja, ka dažādi notikumi norāda uz pieaugošu iespēju, ka Phenjana un Maskava varētu noslēgt ieroču darījumu.

Vašingtona pagājušajā nedēļā paziņoja, ka, neraugoties uz tās noliegumiem, Ziemeļkoreja 2022.gadā Krievijai piegādājusi raķetes, kuras izmantoja algotņu banda "Vagner".