foto: REUTERS/SCANPIX
Kims Čenuns plāno doties ciemos pie Putina uz Krieviju
Kims Čenuns un Vladimirs Putins, visticamāk, vēlas noslēgt abpusēji izdevīgu darījumu.
Pasaulē
2023. gada 4. septembris, 23:12

Kims Čenuns plāno doties ciemos pie Putina uz Krieviju

Jauns.lv

Ziemeļkorejas (KTDR) līderis Kims Čenuns plāno apmeklēt Krieviju un tikties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Viņi pārrunās iespēju piegādāt Krievijai papildu ieročus karam pret Ukrainu, raksta “The New York Times” (NYT).

Tiek atzīmēts, ka Kims Čenuns, visticamāk, ieradīsies ar bruņuvilcienu. Pēc amatpersonu domām, viņam vajadzētu ierasties Krievijas Vladivostokā, kur viņš tiksies ar Putinu. Nav izslēgta arī Kima Čenuna vizīte Maskavā, lai gan tas nav droši.

"Putins vēlas, lai Kims piekristu “uzdāvināt” Krievijai artilērijas šāviņus un prettanku raķetes, bet Kims vēlētos, lai Krievija nodrošinātu Ziemeļkoreju ar progresīvām tehnoloģijām satelītiem un kodolzemūdenēm," sacīja amatpersonas. Kims arī meklē pārtikas palīdzību savai valstij. " teikts NYT materiālā.

Paredzams, ka abi vadītāji tiksies Vladivostokā, lai piedalītos Austrumu ekonomikas forumā, kas paredzēts no 10. līdz 13. septembrim. Izdevuma avoti vēsta, ka Ziemeļkorejas līderis plāno apmeklēt arī “Piestātni 33” (Krievijas jūras spēku bāze Vladivostokā – red.), kur pietauvojas Krievijas Klusā okeāna flotes kuģi.

Viena no Kima potenciālajām pieturvietām pēc Vladivostokas ir arī Vostočnijas kosmodroms, kosmosa palaišanas centrs, kurā Putins un Aleksandrs Lukašenko tikās 2022. gada aprīlī.

Jau vairākus mēnešus ASV apgalvo, ka Ziemeļkoreja piegādā Krievijai ieročus. Lai gan Phenjana apsūdzības noliedz, Vašingtona norāda, ka tai ir pierādījumi par šādu sadarbību.

Zīmīgi, ka jūlijā Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu tika uzaicināts uz Ziemeļkoreju, kur no 25. līdz 27. datumam, kad tika “svinēta” Korejas kara beigu 70. gadadiena.