foto: REUTERS/SCANPIX
Vjetnamiešu elektroauto ražotājs kļuvis vērtīgāks par "Volkswagen" un "Ford"
"VinFast" elektroauto.
Pasaulē
2023. gada 17. augusts, 13:15

Vjetnamiešu elektroauto ražotājs kļuvis vērtīgāks par "Volkswagen" un "Ford"

Jauns.lv

Viens no Vjetnamas lielākajiem autoražotājiem ir guvis lielu uzplaukumu, ieejot Volstrītā un pārspējot tādus gigantus kā "Volkswagen" un "Ford".

Elektrisko transportlīdzekļu ražotājs "VinFast" otrdien Ņujorkā piedzīvoja debiju pēc apvienošanās ar īpašam nolūkam dibinātu iegādes uzņēmumu (SPAC), Black Spade Acquisition Co.

Jaunapvienotā uzņēmuma akcijas pirmajā tirdzniecības dienā Nasdaq biržā pieauga par 270%. Tie tika atvērti par USD 22, kas ir vairāk nekā divas reizes salīdzinājumā ar sākotnējo cenu 10 USD, un tika slēgti par USD 37 gabalā.

Pieaugums palielināja "VinFast" tirgus maksimālo apjomu virs 85 miljardiem USD. Tas ir vairāk nekā "Volkswagen" (VLKAF) vai "Ford" (F), kuru vērtība saskaņā ar Refinitiv ir attiecīgi 63,9 miljardi eiro (69,7 miljardi ASV dolāru) un 48 miljardi ASV dolāru.

Acīs krītošā rallija pamatā tomēr bija vāja tirdzniecība. Saskaņā ar normatīvajos aktos iesniegto dokumentu" "VinFast" joprojām 99% pieder Vjetnamas bagātākajam cilvēkam Pham Nhat Vuong, izmantojot viņa cita uzņēmuma "Vingroup" un citas uzņēmējdarbības vienības akcijas.

Saskaņā ar Bloomberg Billionaires indeksu Vuonga, gan Vingroup, gan VinFast priekšsēdētāja, bagātība pieauga par aptuveni 39 miljardiem ASV dolāru, jo autoražotāja akcijas pieauga. Šobrīd tiek lēsts, ka viņa vērtība ir aptuveni 44,3 miljardi dolāru.