foto: ekrānuzņēmums no video (itv.com)
FOTO: Anglijas krastā mistiski parādījies varens baltu pagānu totēms - briti sākuši tam ziedot
Neviens nezina, kā lietuviešu pagānu dievība nonākusi Kentā. Taču vietējie ir sākuši ziedot naudu tā saglabāšanai.
Pasaulē
2023. gada 16. augusts, 07:01

FOTO: Anglijas krastā mistiski parādījies varens baltu pagānu totēms - briti sākuši tam ziedot

Jauns.lv

Anglijas dienvidu grāfistes Kentas iedzīvotāji, šķiet, bijuši liecinieki sava veida baltiešu pagānu "brīnumam". Piekrastē nez no kurienes uzradies divarpus metrus garš totēms baltiešu pagānu dievībai - Pērkonam.

"Kurš to izveidoja? Kurš to šeit nolika? Kad? Kādēļ? Kā? Neviens nezina..." tā par Kentā uzieto pagānu totēmu raksta britu prese.

"The Guardian" ziņo, ka vietējo cilvēku teorijas par totēma izcelsmi ir ļoti dažādas - kāds saka, ka tas ir jokdaru pirksts, kāds - ka šeit izpaudušies citplanētieši.

Taču zemei tuvāka ir versija par lietuviešu pagāniem. Uz totēma ierakstīts viņu dievības - pērkona (Perkūnas) vārds un gadskaitlis 2023.

Briti nemaz nedomā aizvākt lietuviešu dievību

Nedz iedzīvotājiem, nedz vietējām varasiestādēm nedēļas laikā tā arī nav izdevies noskaidrot, kurš totēmu novietojis.

Ir gan pieņēmums, ka tas parādījies piekrastē jūlija beigās.

Pats sirsnīgākais šajā stāstā gan ir tas, ka vietvara nekādā gadījumā nedomā dievības klātbūtni no skaistās vietas aizvākt.

Jau šobrīd tiekot kārtoti dokumenti būvvaldē, lai pieļautu šī objekta atstāšanu, ziņo "The Guardian". Lietuviešu dievība jau esot radusi atbalstu un piesaistījusi virkni interesentu reģionā.

Sākta arī ziedojumu vākšana, lai būtu iespēja novietoto totēmu saglabāt:

Oksfordas Universitātes vēsturinieks, folklorists Dr. Frānsiss Jangs medijam skaidrojis, ka baltiešu Pērkons ir tāda pati dievība kā skandināvu Tors un arī tam pa rokai ir varens āmurs.

Jangs norāda, ka mūsdienās nav ticamas informācijas par to, kādi izskatījušies senie baltiešu dievību totēmi, taču konkrētais esot līdzīgs 15. gadsimtā kristiešu Lietuvas teritorijā novērotajiem un aprakstītajiem.

Vietējie arī novērtējuši "nezināmā pagāna" ieguldīto darbu, jo tumsas aizsegā nogādāt izmēros iespaidīgo Pērkona totēmu šajā vietā noteikti esot bijis grūti.