foto: EPA/Scanpix
Ja Ukrainas ofensīva izrādīsies veiksmīga, mums būs jāizmanto kodolierocis, pavēsta Medvedevs
Dmitrijs Medvedevs.
Pasaulē
2023. gada 31. jūlijs, 11:12

Ja Ukrainas ofensīva izrādīsies veiksmīga, mums būs jāizmanto kodolierocis, pavēsta Medvedevs

Jauns.lv

Bijušais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, kurš vairākkārt ir izteicies par kodolieroču lietošanu Ukrainā, svētdien paziņoja, ka Maskavai būs jāizmanto kodolierocis, ja Kijevas pretuzbrukums būs veiksmīgs.

Medvedevs, kurš ir prezidenta Vladimira Putina vadītā Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks, savos oficiālajos sociālo mediju kontos pavēstīja, ka šāda scenārija gadījumā Krievija būtu spiesta atkāpties pie savas kodoldoktrīnas.

"Iedomājieties, ja NATO atbalstītā ofensīva būtu veiksmīga un viņi “atņemtu’ daļu mūsu zemes? Tad mēs būtu spiesti izmantot kodolieroci saskaņā ar Krievijas prezidenta dekrēta noteikumiem,” raksta Medvedevs, “citas iespējas vienkārši nebūtu. Tāpēc mūsu ienaidniekiem ir jālūdz par mūsu karotāju panākumiem. Viņi rūpējas, lai netiktu aizdegta globāla kodoluguns."

Medvedevs atsaucās uz daļu no Krievijas kodoldoktrīnas, kas nosaka, ka kodolieročus var izmantot, reaģējot uz agresiju pret Krieviju, kas tiek īstenota, izmantojot konvencionālos ieročus, kas apdraud Krievijas kā valsts pastāvēšanu.

Tikmēr Putins sestdien sacīja, ka pēdējo dienu laikā nav notikušas nopietnas izmaiņas kaujas laukā un ka Ukraina kopš 4. jūnija ir zaudējusi lielu daudzumu militārā aprīkojuma. Tikmēr Kijeva norāda, ka tās spēki gūst zināmu progresu centienos atgūt teritoriju, lai gan tas notiek lēnāk nekā vēlams.