foto: REUTERS/SCANPIX
Zinātnieki “atmodina” tārpu pēc 46 000 gadu miega
Mūžīgā sasaluma atsegums Sibīrijā. Tajā tiek atrasti dzīvnieki, kas apdzīvoja Zemi pirms daudziem tūkstošiem gadu.
Pasaulē
2023. gada 28. jūlijs, 22:37

Zinātnieki “atmodina” tārpu pēc 46 000 gadu miega

Jauns.lv

Zinātnieki ir atdzīvinājuši tārpu, kas bija sasalis pirms 46 000 gadu — laikā, vēl varēja sastapt mamutus, zobenzobu tīģerus un milzu aļņus, vēsta CNN.

Kā norāda Maksa Planka Molekulāro šūnu bioloģijas un ģenētikas institūta emeritētais profesors Teimura Kurzchalia, iepriekš nezināmas sugas apaļais tārps atrasts snaudošā stāvoklī, kas pazīstams kā kriptobioze, 40 metrus zem zemes Sibīrijas mūžīgajā sasalumā.

Organismi kriptobiotiskā stāvoklī var izturēt pilnīgu ūdens vai skābekļa trūkumu un izturēt augstu temperatūru, kā arī sasalšanu vai ļoti sāļus apstākļus. Viņi paliek stāvoklī "starp nāvi un dzīvību", kurā viņu vielmaiņas ātrums samazinās līdz nenosakāmam līmenim, paskaidroja Kurzchalia.

“Dzīvi var apturēt un tad sākt no sākuma. Tas ir nozīmīgs atklājums, ”viņš teica, piebilstot, ka citi organismi, kas iepriekš bija atdzimuši no šī stāvokļa, ir izdzīvojuši gadu desmitiem, nevis tūkstošiem gadu.

Pirms pieciem gadiem zinātnieki no Krievijas Augsnes zinātnes fizikāli ķīmisko un bioloģisko problēmu institūta Sibīrijas mūžīgajā sasalumā atrada divas apaļtārpu sugas.

Pētniece Anastasija Šatiloviča institūtā atdzīvināja divus tārpus, vienkārši rehidrējot tos ar ūdeni, pēc tam nogādājot aptuveni 100 tārpus uz laboratorijām Vācijā turpmākai analīzei.

Pēc tārpu atkausēšanas zinātnieki izmantoja paraugā esošā augu materiāla radiooglekļa analīzi, lai noteiktu, ka nogulsnes nav atkausētas kopš 45 839 līdz 47 769 gadiem.

Zinātnieki arī nezināja, vai atdzīvinātais tārps pieder zināmai suga. Galu galā Drēzdenes un Ķelnes zinātnieku veiktā ģenētiskā analīze parādīja, ka šie tārpi pieder pie jaunas sugas, ko pētnieki nosauca par Panagrolaimus kolymaenis.