Pasaulē
2023. gada 16. jūlijs, 18:43

Tā nav Nastja: murālis uz krievu sagrautas mājas Mariupolē projicē melīgu informāciju

Jauns.lv

Mariupolē uz Krievijas iebrukumā izpostītas daudzstāvu ēkas parādījies murālis - uz mājas sienas attēlota "meitenīte Nastja", kura raud uz "NATO bombardēšanas" fona. Kā ziņoja Krievijas mediji, to uzzīmējis itāļu mākslinieks Čiro Čerullo ar iesauku Jorits.

"Es izveidoju meitenes no Doneckas attēlu uz deviņstāvu ēkas fasādes, lai parādītu Rietumu liekulību, kas gadiem ilgi nenodarbojās ar šo pilsonisko konfliktu, līdz pagājušajā gadā iejaucās Krievija.

Rietumus neinteresēja bērni, kas visu šo laiku atradās zem bumbām, bet, kad bija pienācis laiks uzbrukt Krievijai ar mediju starpniecību, bet tagad jau ar militāru metodi, viņi ātri mobilizējās, aizbildinoties ar humānismu un brīvības aizsardzību," viņa teikto citē Krievijas propagandas medijs "RIA Novosti", raksta "The Insider".

Kompozīcijas centrā ir maza meitenīte ar "Doneckas Tautas Republikas" karoga krāsas acīm, uz viņas krīt NATO bumbas. Tomēr nedaudz vēlāk atklājās, ka meitenes foto ir nozagts. Tas ir austrāliešu fotogrāfes Helēnas Vitlas darbs, meitene attēlā ir viņas meita. Tam uzmanību pievērsis itāļu mākslinieks Leonardo Bjanki.

"Man kļuva zināms, ka mans 2018. gadā uzņemtais foto tika izmantots murāļa radīšanai Mariupolē, Ukrainā. Mākslinieks ar mani nav sazinājies, un es nedodu atļauju izmantot šo attēlu. Manas domas un viedoklis nekādā ziņā nesakrīt ar mākslinieka domām," paziņoja Vitla.

Parakstot savu darbu, Vitla iepriekš, publicējot to žurnālā, skaidroja, ka mazā meitenīte īgņojusies, jo nav atradusi ledusskapī pienu.

"Neapgāžams fakts: no 2022. gada 24. februāra līdz šodienai uz pilsētām krita bumbas, noteikti ne NATO, bet Krievijas," rakstīja Bjanki.

Vēlāk Jorits "Instagram" publicēja ierakstu, kurā noliedza apsūdzības plaģiātā, paziņojot, ka tas ir kādas citas meitenītes Nastjas attēls, kura 8 gadus dzīvojusi Donbasā, tomēr atzina, ka no svešas fotogrāfijas nokopēti mati un apģērbs. Tāpat Jorits apsūdzējis Itālijas medijus, kas rakstījuši par plaģiātu.

Čerullo, kurš nozaga foto, pazīstams arī kā murrāļu autors ar krievu prozaiķi Dostojevski, Krievijas kosmonautu Gagarinu un austrāliešu žurnālistu Džūljanu Asānžu uz māju fasādēm Krievijā un Itālijā. Turklāt viņš ir viens no filmas "Viņiem vajag citu Itāliju" varoņiem.

No "Azovstaļ" Mariupolē evakuē vēl 50 mierīgos iedzīvotājus. 2022. gada 6. maijs

gallery icon

Tā ir "Russia Today" ražojuma propagandas filma ar Krievijas propagandai standarta sižetu par to, kā Itālija "kļuvusi par ASV un NATO koloniju". Filmā tās autori tiekas ar cilvēkiem, kuri ir neapmierināti ar Itālijas varasiestādēm un to atbalstu Ukrainai.

Tāpat viņi sūdzas par Eiropas Savienību un sapņo, lai Itālija draudzētos ar Krieviju, saka, ka karu Ukrainā sāka un sponsorē ASV ar ES, saka, kā "iemīlējušies Krievijā un nespēj to nodot". Filmā ir arī kadri, kuros mākslinieks zīmē murāli ar Džūljanu Asānžu, tas izpildīts līdzīgi - ar asiņainām asarām/griezumiem sejā, bet bez bombardēšanas.

Kapu kopiņas daudzdzīvokļu māju pagalmos Mariupolē 2022. gada aprīļa vidū

gallery icon