Pasaulē
2023. gada 15. jūlijs, 12:24

Krievu virsnieki pamatīgi neapmierināti ar Šoigu un Gerasimovu

Jauns.lv

Arvien vairāk Krievijas virsnieku pauž neapmierinātību ar Krievijas Federācijas militāro vadību. Kritika vērsta pret aizsardzības ministru Sergeju Šoigu un Krievijas Federācijas Ģenerālštāba priekšnieku Valēriju Gerasimovu, ziņo Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Britu izlūkdienesti analizēja situāciju saistībā ar Krievijas ģenerāļa Ivana Popova atlaišanu, kurš komandēja 58. okupācijas armijas spēkus Zaporižjas virzienā.

foto: Mikhail Metzel/TASS
Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu un Krievijas Federācijas Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs.

Pēc izlūkdienestu domām, šis notikums ir īpaši pievilcīgs tādēļ, ka Popovs tika atlaists nevis slikto rezultātu dēļ kaujas laukā, bet gan Šoigu kritikas dēļ. Krievu ģenerāļa komentāri liecina par nopietnu Krievijas armijas virsnieku neapmierinātību.

Vienlaikus izlūkdienesti uzsvēra, ka Popova izteikumi lielā mērā sasaucas ar "Vagner" privātās militārās kompānijas līdera Jevgēņija Prigožina izteikumiem.

"Tieša padoto kritika, visticamāk, būs arvien lielāka problēma aizsardzības ministram Sergejam Šoigu un Ģenerālštāba priekšniekam ģenerālim Gerasimovam," teikts paziņojumā.

"Vagner" grupējums, skanot iedzīvotāju atbalstam, pamet Rostovu pie Donas

Algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieki naktī uz svētdienu (25. jūniju) atstājuši Rostovu pie Donas,

gallery icon

Tīrīšanas Krievijas armijā

Pēc vagneriešu neveiksmīgā dumpja Krievijas Federācijas Aizsardzības ministrijā sākās tīrīšanas Krievijas militāro vadītāju vidū. Ģenerāļi un virsnieki, kuri nav lojāli Putina režīmam, tiek atlaisti un atcelti no amatiem.

Pēc nemieriem pēkšņi pazuda ģenerālis Sergejs Surovikins. Kā vēsta Krievijas un Rietumu mediji, viņš tiek turēts Maskavā un tiek pratināts, jo zinājis par Prigožina plāniem.

Tāpat Krievijas Aizsardzības ministrijas vadītājs Šoigu atlaida ģenerāli Ivanu Popovu. Viņš apsūdzēja Aizsardzības ministriju "armijas galvas nociršanā".

Ukrainas militārpersonas tīrīšanas Krievijas armijā sauc par "cīņu zem paklāja". Austrumu spēku grupas spīkers Sergejs Čerevatijs sacīja, ka Krievijas militāros vadītājus vairāk interesē bizness, nevis armija.