Pasaulē
2023. gada 14. jūlijs, 10:13

Karstuma vilnis pārņem Eiropu! Gaisa temperatūra vietām tuvojas 50 grādu atzīmei

Jauns.lv

Dažās Dienvideiropas daļās plosās karstuma vilnis, kas tuvākajās dienās var izraisīt temperatūru rekordus. Sagaidāms, ka dažās Spānijas, Francijas, Grieķijas, Horvātijas un Turcijas daļās temperatūra pārsniegs 40 grādus pēc Celsija. Cita starpā, arī pie mums Latvija brīvdienas solās būt vasarīgi siltas – svētdien gaisa temperatūra vietām varētu pārsniegt 30 grādu atzīmi.

Karstuma vilnis pārņem Eiropu

Dažās Dienvideiropas daļās plosās karstuma vilnis, kas tuvākajās dienās var izraisīt temperatūru rekordus. Sagaidāms, ka dažās Spānijas, Francijas, Grieķijas, Horvātijas ...

gallery icon

Itālijā gaisa temperatūra varētu sasniegt 48,8 grādus, vairākās valsts pilsētās izsludināts augstākās pakāpes brīdinājums. Nedēļas sākumā no karstuma dūriena miris kāds 40 gadus vecs vīrietis Itālijas ziemeļos. Tikmēr tūristi atzīst, ka viņu brīvdienu plāni ir sabojāti, jo lielajā karstumā nav iespējams uzturēties ārpus telpām. 

"Mums ir jāsāk kaut ko darīt klimata pārmaiņu jautājumā. Mums jābūt atbildīgākiem. Kaitējums jau ir nodarīts. Mums ir kaut kas jādara. Bet ne tikai valdībai... Viss sākas ar cilvēkiem. Katram no mums ir kaut kas jādara: jālieto mazāk plastmasas, jāizvairās no gaisa kondicioniera, jāizmanto elektromobiļi," BCC stāstīja itāliete Andrea, kura uz Romu devusies brīvdienās. 

Karstuma vilnim, kas pārņēmis Dienvideiropu, pat dots nosaukums – “Cerbers” (trīsgalvaina briesmoņa vārdu karstuma vilnim devusi Itālijas Meteoroloģijas biedrība). 

45 grādu liela svelme pēdējās dienās valda arī lielā daļā Spānijas. Andalūzijas reģionālā valdība ir izveidojusi palīdzības tālruņa dienestu karstuma skartajiem cilvēkiem, kas kopš tā darbības sākuma jūnija sākumā ir saņēmis 54 000 zvanu.
ES misijas "Copernicus Sentinel" satelītattēlā redzams, ka otrdien, 11. jūlijā, zemes virsmas temperatūra Estremaduras reģionā (viens no Spānijas reģioniem) sasniedza 60 grādus pēc Celsija. 

Taču “Cerberam” atkāpjoties, Itālijas meteorologi brīdina, ka nākamais karstuma vilnis, ko dēvē par Hāronu - pēc prāmja, kurš grieķu mitoloģijā nogādāja dvēseles pazemes pasaulē, - atkal paaugstinās temperatūru līdz 43C Romā un, iespējams, 47C Sardīnijas salā.

Karsts ir ne tikai Eiropā. Šovasar dažviet Kanādā un ASV, kā arī plašā Āzijas daļā, tostarp Indijā un Ķīnā, ir pārspēti temperatūras rekordi. Jūras temperatūra Atlantijas okeānā ir sasniegusi rekordaugstu līmeni, bet Antarktikā jūras ledus platība ir viszemākā, kāda jebkad reģistrēta. Un kļūs vēl karstāks. Klusā okeāna tropiskajos ūdeņos attīstās laikapstākļu modelis, ko sauc par El Ninjo. Tas parasti paaugstina temperatūru vidēji par aptuveni 0,2C.

Tiek uzskatīts, ka šā gada jūlija pirmā nedēļa ir bijusi karstākā nedēļa pasaulē kopš ierakstu sākuma. Taču zinātnieki var izmantot gaisa burbuļus, kas iesprostoti senajā Antarktikas ledū, lai novērtētu temperatūru vairāk nekā miljons gadu atpakaļ.