foto: unsplash.com
Krievijas gāzes šantāžistiem atkal neveicas — Rietumeiropai sola anomāli siltu ziemu
Pasaulē
2023. gada 13. jūlijs, 20:26

Krievijas gāzes šantāžistiem atkal neveicas — Rietumeiropai sola anomāli siltu ziemu

Jauns.lv

Rudenī un ziemā Rietumeiropā, visticamāk, būs anomāli silts laiks. Vidējās temperatūras paaugstināšanos reģiona saista ar dabas fenomena “El Ninjo”, kas spēcīgāk nekā parasti sasilda Klusā okeāna ekvatoriālo daļu, pastiprinātu iedarbību uz klimatu, vēsta aģentūra “Bloomberg” ar atsauci uz klimata izmaiņu dienesta “Copernicus” analītiķu prognozi.

Vidējās temperatūras paaugstināšanās rudenī un ziemā var samazināt gāzes cenu biržās, samazinot enerģētiskās krīzes sekas. Šāda ziņa, neapšaubāmi, sarūgtinās Krieviju, kura cerēja ar gāzes krāna aizgriešanu piespiest “salstošos Rietumus” piekrist savām prasībām.

Arī pērn, par spīti Krievijas prezidenta Vladimira Putina cerībām Kremļa propagandistu ļaunajam priekam, ziema izrādījās pietiekami silta, lai Krievijas gāzes piegāžu pārtraukums neradītu katastrofālas sekas. Tas gan viņiem netraucēja vietējai auditorijai stāstīt par šausmām Eiropā bez Krievijas gāzes.

Temperatūras būtiskas paaugstināšanās iespēja rudenī ir novērtēta kā 70 procentu varbūtība, bet ziemā — 60-70 procentu varbūtība. No augusta līdz oktobrim sasilšana notiks visās Rietumeiropas valstīs, kā arī dažos ASV reģionos, savukārt ziemā labvēlīgi laikapstākļi var izveidoties lielākajā ziemeļu puslodes daļā.

Sagaidāms, ka šā gada pēdējā ceturksnī silto laiku pavadīs arī būtisks nokrišņu daudzums Pireneju pussalā, Skandināvijā un Lielbritānijā. Šādu iespēju “Copernicus” vērtē kā 40-50 procentu varbūtību.