foto: AP/Scanpix
"Titan" batiskafa atlūzās, iespējams, atrastas cilvēku mirstīgās atliekas
No dzelmes izceltās "Titan" atlūzas.
Pasaulē
2023. gada 29. jūnijs, 15:45

"Titan" batiskafa atlūzās, iespējams, atrastas cilvēku mirstīgās atliekas

Jauns.lv

Vakar parādījās kadri, kuros krāns paceļ batiskafa "Titan" saspiestās atlūzas. Ievērojama izmēra metāla gabalus uzcēla uz kravas automašīnām, lai aizvestu uz ekspertīzi.

Tāpat turpinājās mēģinājumi atrast bojāgājušo mirstīgās atliekas, neskatoties uz to, ka izredzes ir ārkārtīgi niecīgas. Šodien kļuva zināms, ka to tomēr izdevies izdarīt.

ASV krasta apsardze paziņojusi, ka starp atlūzām, kas izceltas no okeāna dibena, iespējams, atrastas cilvēku mirstīgās atliekas, vēsta BBC. Tās analizēs ASV medicīnas darbinieki.

Visi pieci uz kuģa esošie cilvēki gāja bojā 18. jūnijā, aptuveni 90 minūtes pēc iegrimšanas dzelmē, lai apskatītu 1912. gada kuģa "Titāniks" vraku, kas atrodas 3800 metru dziļumā Atlantijas okeāna ziemeļos.

Zemūdene "Titan" un tās glābšanas operācija

Glābēju komanda atzinusi par mirušiem piecus cilvēkus, kas svētdien ar dziļūdens zemūdeni "Titan" devās dzelmē Atlantijas okeāna ziemeļos, lai aplūkotu ...

gallery icon

Uz "Titan" klāja atradās pieci cilvēki: 61 gadu vecais "OceanGate", kompānijas, kas izstrādājusi un izmēģinājusi batiskafu, ģenerāldirektors Stoktons Rašs; 59 gadus vecais britu miljardieris un ceļotājs Hemišs Hārdings; kā arī pakistāniešu-britu uzņēmējs Šahzads Davuds un viņa 19 gadus vecais dēls Sulemans.

Jau vēstīts, ka vispirms medijos parādījās informācija, ka "Titan" pasažieriem beidzies skābeklis. Un vēlāk atrastas zemūdens kuģa, kas devās Atlantijas okeāna dzīlēs, lai pētītu dzelmē gulošo "Titāniku".

Floridas Starptautiskās universitātes katastrofu medicīnas eksperte doktore Eilīna Mārtija CNN reportieriem skaidroja, ka dziļūdens ekspedīcijas locekļi gājuši bojā acumirklī un nesāpīgi. Pēc viņas teiktā, viņu ķermeņus atrast nebūs iespējams.

Pēc ASV Krasta apsardzes datiem, visticamākais batiskafa katastrofas cēlonis bija implūzija - sprādziens, kas vērsts uz iekšu. Šobrīd specdienesti strādā pie katastrofas laika noteikšanas un avārijas apstākļu noskaidrošanas.