foto: PAOLO RIZZO/SIPA
Kam paliks Silvio Berluskoni miljardi
“Bloomberg” miljardieru indeksā Berluskoni vērtība ir 7,6 miljardi ASV dolāru.
Pasaulē
2023. gada 12. jūnijs, 23:16

Kam paliks Silvio Berluskoni miljardi

Jauns.lv

Pirmdien, 12. jūnijā, miris bijušais Itālijas premjerministrs miljardieris Silvio Berluskoni, atstājot aiz sevis plašu biznesa impēriju. Pagaidām nav skaidrs, kā Berluskoni bagātība tiks sadalīta starp viņa pieciem bērniem, bet dalīt ir ko – viņa īpašumā ir  vairāki no Itālijas atpazīstamākajiem uzņēmumiem, tostarp futbola klubs “AC Milan”, vēsta “CNN”.  

Mediju magnāts

Četrkārtējais Itālijas premjerministrs politikā ienāca 57 gadu vecumā. Taču pirms tam viņš 1960. gadu beigās sakrāja bagātību kā īpašumu attīstītājs, pirms kļuva par mediju magnātu.

70. gados viņš dažādoja savu biznesu, izveidojot kabeļtelevīzijas uzņēmumu “Telemilano” un iegādājoties divus citus kabeļtelevīzijas kanālus Itālijā.

77 gadus vecais Berluskoni un viņa 28 gadus vecā mīļotā Frančeska

gallery icon

1978. gadā šie kanāli tika iekļauti viņa jaunizveidotajā uzņēmumā “Fininvest”. Tieši ar “Fininvest” starpniecību Berluskoni iegādājās lielas akcijas dažās lielākajās Eiropas mediju firmās, kā arī “AC Milan”. Berluskoni 2021.gada beigās piederēja 61,3% holdinga akciju, ziņo Reuters .

“Fininvest” ar 48% akciju ir lielākais “MediaForEurope” akcionārs (iepriekš ar nosaukumu “Mediaset”). Raidorganizācija, kuras tirgus kapitalizācija ir 1,6 miljardi eiro (1,7 miljardi ASV dolāru), pārvalda komerciālos TV kanālus Itālijā un Spānijā, un tai pieder liela daļa Vācijas “ProSiebenSat.1”. “Fininvest” pieder arī 53% Itālijas lielākā grāmatu un žurnālu izdevēja “Mondadori” akciju.

Juridiskās likstas

Gandrīz divu gadu desmitu laikā politikā, viņš tika tiesāts par vismaz 17 apsūdzībām, kas saistītas ar apsūdzībām par piesavināšanos, krāpšanu nodokļu jomā un kukuļņemšanu, lai gan viņš vienmēr bija noliedzis, ka būtu izdarījis pārkāpumus, un daudzas no šīm lietām galu galā tika atceltas apelācijas kārtībā.

Silvio Berluskoni un viņa mīļotā

gallery icon

2012. gadā Milānas tiesa bijušo Itālijas premjeru notiesāja par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Prokurori konstatēja, ka Berluskoni kopā ar “Mediaset” vadītājiem iegādājās filmu televīzijas tiesības un pēc tam pārdeva tās tālāk par paaugstinātām cenām. Shēma ļāva iesaistītajām personām izvairīties no liela nodokļu rēķina, sacīja prokurori.

Kas tālāk?

Berluskoni ir pieci bērni no divām laulībām. Visiem pieder nozīmīga daļa no “Fininvest”, taču Berluskoni vecākā meita Marina (56), kura ir uzņēmuma vadītāja kopš 2005. gada, visticamāk, pārņems kontroli pār sava tēva biznesa impēriju.

Berluskoni mīļākā Nikola Minetti

gallery icon

53 gadus vecais Pjērs Silvio ir “MediaForEurope” izpilddirektors. Uzņēmuma akcijas pirmdien pieauga pat par 10%.

Marinai un Pjēram Silvio katram pieder 7,7% “Fininvest” akciju, savukārt Berluskoni trim bērniem no viņa otrās laulības kopīgi pieder “21,4%” akciju, ziņo Reuters.