foto: JAMES WHATLING/SIPA
Britu karaļpāris Viljams un Keita pārsteidz Jordānijas kroņprinci, ierodoties uz kāzām
Velsas princis Viljams un princese Keita.
Pasaulē
2023. gada 1. jūnijs, 13:10

Britu karaļpāris Viljams un Keita pārsteidz Jordānijas kroņprinci, ierodoties uz kāzām

Jauns.lv

Ceturtdien Jordānā sākās ilgi gaidītā karalisko kāzu diena, kad negaidīti tika paziņots, ka Lielbritānijas princis Viljams un viņa sieva Keita ir ieradušies, lai vērotu kroņprinča Huseina un viņa līgavas no Saūda Arābijas laulību ceremoniju.

Britu karaļnama pārstāvju dalība tika turēta slepenībā, un Jordānas valsts plašsaziņas līdzekļi to apstiprināja tikai dažas stundas pirms ceremonijas sākuma.

Jordānijas 28 gadus vecā troņmantinieka un ar savas valsts monarhu saistītās 29 gadus vecās arhitektes Radžvas Alseifas kāzas uzsver nepārtrauktību arābu valstī, kas tiek augstu vērtēta par tās ilgstošo stabilitāti. Svinības, kas sāksies ceturtdienas pēcpusdienā, arī iepazīstinās Huseinu ar plašāku pasaules auditoriju.

Svinības nostiprina karaliskās ģimenes pēctecības kārtību, atsvaidzina tās tēlu pēc nesaskaņām pilī un var pat palīdzēt resursiem nabadzīgajai Jordānijai izveidot stratēģisku saikni ar savu naftas bagāto kaimiņvalsti Saūda Arābiju.

Ceturtdienas rītā Saūda Arābijas kāzu viesi un tūristi - vīrieši baltās dishdasha drēbēs un sievietes koši krāsainās abajās - iefiltrējās Ammānas viesnīcas Four Seasons gludajā marmora vestibilā. Nura Al Sudairi, līgavas tante, ceļā uz brokastīm bija tērpusies treniņbiksēs un kedās.

"Mēs visi esam tik satraukti, tik priecīgi par šo savienību," viņa teica. "Protams, tas ir skaists notikums mūsu ģimenēm un attiecībām starp Jordāniju un Saūda Arābiju."

Sajūsma par laulībām - Jordānijas lielāko karalisko notikumu pēdējo gadu laikā - ir pieaugusi galvaspilsētā Ammānā, kur Huseina un viņa starojošās līgavas apsveikuma baneri rotā autobusus un karājas virs līkumotajām kalnainajām ielām. Veikalos bija izvietotas karaļa regāliju ekspozīcijas. Karaļnama vērotāji spekulēja par to, kuru kleitu dizainers izvēlēsies Alseifam - joprojām oficiāls noslēpums, taču 28 gadus vecā juriste praktikante Nensija Tirana sacīja, ka pēdējo nedēļu pavadījusi, rūpīgi pētot katru Alseifa soli un apģērba dūrienu.

Viesu sarakstā ir ne tikai Velsas princis un princese, bet arī virkne ārzemju aristokrātu un augstu amatpersonu, tostarp karaļnamu pārstāvji no Eiropas un Āzijas, kā arī ASV pirmā lēdija Džila Baidena un ASV sūtnis klimata jautājumos Džons Kerijs. Citi iespējamie viesi ir Saūda Arābijas aristokrāti, jo Alseifas mātes saknes meklējamas Saūda Arābijas dibinātāja, karaļa Abdul-Aziz Al Sauda, ietekmīgajā sievā, un viņas tēvam miljardierim pieder liels būvniecības uzņēmums karalistē.