foto: AP/Scanpix
Spēcīgs taifūns šķērso ASV Klusā okeāna zonu
ASV krasta apsardzes sniegtais fotoattēls ar skatu uz Tumonas līci Guamā, kad otrdien, 2023. gada 23. maijā, tuvojas supertaifūns Mawar.
Pasaulē
2023. gada 24. maijs, 16:00

Spēcīgs taifūns šķērso ASV Klusā okeāna zonu

Jauns.lv/LETA

Taifūns Mavars trešdien kā spēcīga 4. kategorijas vētra tuvojās Guamai, skarot ASV Klusā okeāna teritoriju ar spēcīgiem vējiem, spēcīgām lietusgāzēm, kas appludināja zemu esošās teritorijas, kamēr iedzīvotāji slēpās mājās un zem nojumēm, vēsta Associated Press.

Trešdienas vakarā taifūna centrs šķērsoja Guamas ziemeļu galu, paziņoja Nacionālais meteoroloģijas dienests. Tā ir spēcīgākā vētra, kas pēdējo desmitgažu laikā skārusi teritoriju, kurā dzīvo vairāk nekā 150 000 cilvēku.

Meteorologiem ir aizdomas, ka vētra skāra salas tālāko ziemeļu daļu, bet citādi tā atradās kanālā starp Guamu un tās ziemeļu kaimiņvalsti Rotu, pa tālruni sacīja brīdinājumu koordinācijas meteorologs Landons Aidlets. Maksimālais vēja ātrums sasniedza 240 km/h, kad pēdējo reizi taifūnu fiksēja vēja sensori, viņš teica. Ēkas vibrēja un durvis un logi drebēja, viņš teica.

"Maksimālie vētras apstākļi turpināsies vēl pāris stundas. Es domāju, ka trīcēšana ir vārds, ko es varētu lietot," teica Aidlets. "Šobrīd visur ir nogāzušies koki. Dienas gaismā daudziem cilvēkiem būs jāpiedzīvo īsts šoks."

Meteoroloģijas dienests iepriekš brīdināja par "trīskāršiem draudiem" - vējiem, spēcīgām lietusgāzēm un dzīvībai bīstamu vētras uzplūdumu, un amatpersonas gatavojās "ievērojamiem postījumiem", tostarp dzelzsbetona sienu nobrukšanai, degvielas tvertņu plīsumiem un apgāztām automašīnām.