foto: AP/Scanpix
Kenijā nogalināts 19 gadus vecs lauvas tēviņš
19 gadus vecais lauva Loonkiito.
Pasaulē
2023. gada 15. maijs, 13:01

Kenijā nogalināts 19 gadus vecs lauvas tēviņš

Jauns.lv

Ganītāji Kenijā nogalinājuši vienu no Kenijas vecākajiem savvaļas lauvām, un valdība ir paudusi bažas, jo sestdien citā ciematā ar šķēpiem nogalināja vēl sešus lauvas, tādējādi pagājušajā nedēļā nogalināto lauvu skaits vien ir sasniedzis 10, vēsta Associated Press.

Lauvas tēviņš vārdā Loonkiito bija 19 gadus vecs, un Kenijas Dabas dienesta preses pārstāvis Pols Džinaro viņu raksturoja kā vāju, sakot, ka ceturtdienas vakarā tas aizklīda no Amboseli nacionālā parka uz kādu ciematu, meklējot pārtiku.

Sešus citus lauvas no tā paša nacionālā parka lopkopji nošāva ar šķēpiem pēc tam, kad lauvas nogalināja 11 kazas Mbirikani apgabalā, Kajiado. Līdz ar šiem nāves gadījumiem to lauvu skaits, kurus pagājušajā nedēļā nogalināja lopkopji, saasinoties cilvēku un savvaļas dzīvnieku konfliktam, kas ir satraucis valdību, ir sasniedzis 10.

Tūrisma ministrs Peninahs Malonza svētdien Mbirikani apgabalā tikās ar vietējiem iedzīvotājiem un aicināja viņus nešaut ar šķēpiem klejojošos lauvas, bet vērsties pie savvaļas dzīvnieku dienesta.

Valdība un dabas aizsardzības grupas ir izveidojušas kompensācijas programmu lopkopjiem, kuru mājlopus nogalinājuši savvaļas dzīvnieki.

Taču lopkopji ir kļuvuši aizsargātāki pēc tam, kad lopus zaudēja sausuma dēļ, kas Austrumāfrikas reģionā ir atzīts par vissmagāko pēdējo gadu desmitu laikā.

Dabas aizsardzības grupas Big Life Foundation pārstāvis Kreigs Millers sacīja, ka Loonkiito nogalināšana "bija neveiksmīga", jo viņš bija vecākais lauva Amboseli nacionālajā parkā.

Pēc dabas aizsardzības speciālistu domām, savvaļas lauvas reti dzīvo ilgāk par 15 gadiem.