foto: REUTERS/SCANPIX
Putina plāns B: kā Trampa atgriešanās Baltajā namā varētu mainīt kara gaitu Ukrainā
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un bijušais ASV prezidents Donalds Tramps G20 valstu līderu samitā Osakā, Japānā, 2019. gada 28. jūnijā.
Pasaulē
2023. gada 15. maijs, 05:10

Putina plāns B: kā Trampa atgriešanās Baltajā namā varētu mainīt kara gaitu Ukrainā

Jauns.lv

Savas īsās, bet piesātinātās politiskās karjeras laikā Donalds Tramps ne reizi vien ir demonstrējis tieksmi pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu izturēties ar simpātijām.

Krievijas un ASV samitā Somijā 2018. gadā Tramps nolēma ticēt uz vārda Putinam, kurš noliedza Krievijas iejaukšanos 2016. gada ASV vēlēšanās, pilnībā ignorējot sava izlūkdienesta ziņojumus par pretējo.

Ja Tramps atgriezīsies Baltajā namā, šāda labvēlīgāka attieksme pret Krieviju, visticamāk, atkal kļūs par ASV ārpolitikas stūrakmeni. Vēl jo vairāk tāpēc, ka šādu kursu gatava atbalstīt lielākā daļa republikāņu vēlētāju un daži šīs partijas biedri Kongresā, raksta BBC.

Viņa komentāri, tiekoties ar šonedēļ telekompānijas CNN organizētajiem vēlētājiem, vēlreiz pārliecināja tos, kas pamana viņa draudzīgo attieksmi pret Putinu.

Bijušais prezidents sacīja, ka var izbeigt karu 24 stundu laikā, bet neteica, kādā veidā.

Viņš atteicās atbildēt uz jautājumu, vai vēlas Ukrainai uzvaru, un žēlojās par militārās palīdzības izmaksām. "Mums nav ieroču pat sev, bet mēs tik daudz izdalām," viņš sacīja, vainojot Eiropas valstis nepietiekamā pienesumā no viņu puses.

Tramps kā Putina plāns B

Lai gan ASV Kongress apstiprinājis miljardu dolāru piešķiršanu Ukrainai ilgākā laika posmā, prezidenta amatā Tramps varētu palēnināt vai pat pārtraukt šo atbalstu.

Viņš to jau darīja, kad vadīja Balto namu: Kongress atbalstīja jebkādu militāro palīdzību, bet viņš kavēja.

Daži no republikāņu kolēģiem steigušies nosodīt Trampa izteikumus attiecībā uz ieročiem Ukrainai, taču pilnīgi iespējams - un pat visdrīzāk - atbalsts KijIvai no ASV puses varētu pilnībā izbeigties, ja Trampu atkal ievēlētu 2024. gada novembrī.

Mazākā mērā, bezierunu šis atbalsts vairs nebūs. Tāpat kā nebūs arī to titānisko centienu, ko līdz šim Vašingtona ir veikusi, lai saglabātu vienotu fronti ar Eiropas sabiedrotajiem pretkrievisko sankciju jautājumos.

Lielbritānijā, kas palielina savu palīdzību Ukrainai, ieskaitot liela tāluma raķešu piešķiršanu, ir bažas par Trampa jaunā prezidenta termiņa bēdīgajām sekām.

Ja Tramps pārtrauks ieroču piegādi Kijivai, karš beigsies ar Krievijas noteikumiem, un tas ir ļaunākais murgs Rietumiem, uzskata bijušais britu izlūkdienesta MI-6 vadītājs sers Alekss Jangers.

"Putinam nebija plāna B, kad viņš iebruka Ukrainā, bet tagad tas ir, lai nogaidītu," sacīja Jangers.

Palīdzības beigas - kara beigas?

Amerikāņu sabiedrība vairs tik ļoti neatbalsta palīdzības sniegšanu Ukrainai. Kompānijas "Pew Research" šonedēļ veiktā aptauja liecina, ka arvien vairāk amerikāņu vēlētos, lai ASV varas iestādes vairāk koncentrētos uz iekšējām problēmām.

Taču Džefrijs Treistmans, profesors Konektikutas Ņūheivenas universitātes nacionālās drošības jomā, nav pārliecināts, ka amerikāņu palīdzības pārtraukšana automātiski nozīmē Ukrainas sakāvi. Viņaprāt, karš varētu turpināties vēl gadiem vai gadu desmitiem.

"Ukraiņi, viņiem par godu, demonstrēja neticamu apņēmību cīnīties pret Krieviju un pretoties iebrukumam arī tad, kad kara sākumā [starptautiskais] atbalsts bija minimāls. Viņiem ir potenciāls, pat ja ASV pārstātu viņiem palīdzēt," uzskata Treitsmans. Kijiva ja arī uztraucas, tad labi to slēpj.

Dienu pēc tam, kad Tramps nāca klajā ar saviem komentāriem, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja BBC, ka viņam nav bažu par 2024. gada ASV vēlēšanām.

"ASV vēlēšanas notiks pēc gada, kas zina, kur mēs visi būsim. Es ticu, ka līdz tam laikam mēs jau būsim uzvarējuši," viņš sacīja, liekot saprast, ka netic Ukrainas un ASV attiecību vājināšanai.