Kaujas Sudānā nerimstas. Ieslodzīti studenti, apšaudītas slimnīcas un iedzīvotāju cīņa par izdzīvošanu.

Sīvas kaujas visā Sudānā ir sagrāvušas cerības uz mierīgu pāreju uz civilu valsts pārvaldi. Diviem konkurējošiem ģenerāļiem lojāli spēki cīnās ...

gallery icon
Pasaulē
2023. gada 2. maijs, 16:08

ANO: Sudānā cilvēkiem draud "visaptveroša katastrofa"

Jauns.lv

ANO paziņoja, ka vairāk nekā 100 000 cilvēku ir pametuši Sudānu, kopš 15. aprīlī sākās smagas kaujas starp pretinieku spēkiem. Amatpersonas brīdina par "visaptverošu katastrofu", ja kaujas nebeigsies.

100 000 ir pametuši savas mājas, bet vēl 334 000 cilvēku ir izvietoti Sudānā.

Neskatoties uz to, ka ir noteikts, ka spēkā ir pamiers, galvaspilsētā Hartumā turpinās kaujas starp armiju un paramilitārajiem ātrās palīdzības spēkiem (RSF).

Pirmdien ANO īpašais sūtnis Sudānā Volkers Pertess ziņu aģentūrai AP sacīja, ka abas puses ir vienojušās sākt sarunas, lai vienotos par "stabilu un uzticamu" pamieru.

Viņš piebilda, ka iespējamā sarunu vieta ir Saūda Arābija.

Ja sarunas notiks, tā būs pirmā abu pušu tikšanās kopš konflikta sākuma.

Saskaņā ar Sudānas Veselības ministrijas datiem kaujās ir nogalināti vairāk nekā 500 cilvēku un vairāk nekā 4000 ievainoti.

Vairāki pagaidu pamiera pasākumi nav izdevušies, un militārie spēki turpina veikt uzlidojumus Hartūmai, cenšoties vājināt RSF.

Smagas kaujas ir notikušas arī Darfūrā, Sudānas rietumos.

Bēgļi bēg arī pāri Sudānas robežai ar Ēģipti ziemeļos un Čadu rietumos.

Lielākā daļa Eiropas valstu ir pabeigušas savu pilsoņu evakuāciju, bet Krievija otrdien paziņoja, ka tā sūta četras militārās lidmašīnas, lai no Sudānas izvestu vairāk nekā 200 cilvēku, tostarp tās pilsoņus un cilvēkus no "draudzīgām valstīm".

Hartūmā trūkst pārtikas, ūdens un elektrības, bet vardarbības dēļ tiek uzglabātas ārkārtīgi nepieciešamās palīdzības preces, ko ANO ir nogādājusi Portsudānā. Tikmēr plaši izplatītā laupīšana nozīmē, ka nav drošas iespējas tās piegādāt.

"Jau pirms pašreizējās krīzes vienai trešdaļai Sudānas iedzīvotāju - gandrīz 16 miljoniem cilvēku - bija nepieciešama humānā palīdzība. Aptuveni 3,7 miljoni cilvēku jau bija valsts iekšienē pārvietotas personas, galvenokārt Darfūrā," ANO humānās palīdzības koordinators Sudānā teica.