foto: AFP/Scanpix
"Kāda noziedzniece? Par ko jūs runājat? Kāds Ukrainas tautas genocīds?" Publicēta intervija ar kara noziegumos apsūdzēto Mariju Ļvovu-Belovu
Krievijas "bērnu tiesību" komisāre Marija Ļvova-Belova.
Pasaulē
2023. gada 2. maijs, 13:11

"Kāda noziedzniece? Par ko jūs runājat? Kāds Ukrainas tautas genocīds?" Publicēta intervija ar kara noziegumos apsūdzēto Mariju Ļvovu-Belovu

Jauns.lv

Kara noziegumos apsūdzētā Krievijas "bērnu tiesību" komisāre Marija Ļvova-Belova sniegusi interviju izdevumam "Vice". Lūk, tās īsais atstāstījums.

"Es esmu māte. Un ar to viss ir pateikts. Kāds es esmu kara noziedzniece? Par ko jūs runājat? Tas ir ļoti smieklīgi. Krievija neatzīst Starptautiskās Krimināltiesas jurisdikciju. Mani apsūdz kriminālnoziegumā, kā saka tiesneši, par vardarbīgu bērnu izvešanu, deportāciju, bet patiesībā tā bija evakuācija no apšaudēm. Kāds Ukrainas tautas genocīds? Mums Krievijā ir diezgan liela daļa cilvēku ar ukraiņu asinīm. Bērniem, kuri šobrīd ir atbraukuši, dodam iespēju turpināt mācīties ukraiņu valodu.

Es adoptēju Filipu, kurš tika evakuēts pusaudžu grupas sastāvā no Mariupoles. Mēs izrunājāmies, un, ziniet, sirds salēcās, un es sapratu, ka tas ir mans bērns. Mēs viens otru neprātīgi mīlam, tas ir fakts. Viņš mani tagad sauc par mammu.

Nolaupītā bērnība: kā Ukrainas bērni cenšas izdzīvot Krievijas nežēlīgajā karā

gallery icon

Ukraina neko nav darījusi bērnu evakuēšanai no Mariupoles. Kur bija humānie koridori? Tas pats tagad notiek zem Bahmutas. Tagad mēs ar maniem darbiniekiem no turienes vedām ģimenes ar bērniem - mēs glābām bērnus. Mēs viņus vedām uz turieni, kur viņi izdzīvos un būs drošībā.

Patiešām, vairāki tūkstoši bērnu no apšaudītās Hersonas, Zaporižjas un Harkovas apgabala rajoniem tika nosūtīti bez maksas atpūtai uz nometnēm Krievijā, saskaņojot ar viņu vecākiem. Tālāk notika frontes līnijas nobīde. Un daļa vecāku reāli palika Ukrainas pusē, kas apgrūtināja bērnu atgriešanos mājās.

Atšķirība starp mums un Ukrainu - mēs neizmantojam bērnus politikā, bet tur diemžēl tas notiek. Kad Mariupoles bērni pateicās "Luzhniku" cīnītājiem par glābšanu, par to, ka viņi tika izvilkti no bombardēšanas - vai tad pateicības vārdi ir propaganda?

Krievi protestē pret karu Ukrainā

Latvijā dzīvojošie krievu tautības cilvēki protestē pie Krievijas vēstniecības pret karu Ukrainā.

gallery icon

Mēs vienmēr dziedājām dziesmas krievu un ukraiņu valodā, mēs stāstījām krievu un ukraiņu pasakas, mēs vienmēr esam dzīvojuši draudzībā un sapratnē. Bet Ukrainā tagad dzēš visu, kas saistīts ar Krieviju.

Esmu sava mīļotā prezidenta komandas biedrs, es, protams, esmu savas valsts patriots. Es neesmu prokrieviska, esmu krieviete tīrā veidā. Viss, kas attiecas uz mūsu darbībām, kas tika veiktas momentā, es varu simtprocentīgi droši teikt, ka tur nebija ne grama politikas. Tur bija tikai empātija un mīlestība. Un tāpēc es varu tieši pateikt, ka man nav kauns ne par vienu savu rīcību, jo tas viss bija bērniem."

Jau vēstīts, ka 2023. gada 17. martā tika izdots Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Krievijas "bērnu tiesību" komisāres Marijas Ļvovas-Belovas apcietināšanas orderis. Abi tiek turēti aizdomās par iespējamiem kara noziegumiem, nelikumīgi deportējot un pārvietojot Ukrainas bērnus no okupētajām Ukrainas teritorijām uz Krieviju.

Starp lodēm un sprādzieniem - skaudrā civiliedzīvotāju dzīve Bahmutā

Neraugoties uz mēnešiem ilgo karadarbību un Krievijas centieniem ieņemt Bahmutu, daudzi civiliedzīvotāji palikuši savos dzīvokļos un mājās. Foto redzams, kā ...

gallery icon