foto: AFP/Scanpix
Miris vecākais nacistu koncentrācijas nometnes apsargs
Bijušais nacistu koncentrācijas nometnes apsargs Jozefs Šics.
Pasaulē
2023. gada 27. aprīlis, 10:47

Miris vecākais nacistu koncentrācijas nometnes apsargs

Jauns.lv

102 gadu vecumā miris vecākais cilvēks, kurš tika notiesāts par holokausta laikā pastrādātajiem noziegumiem, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Pagājušā gada jūnijā Jozefs Šics tika atzīts par vainīgu palīdzēšanā tūkstošiem ieslodzīto nogalināšanā Zaksenhauzenes cietumā netālu no Berlīnes laikā no 1942. līdz 1945. gadam.

Viņam tika piespriests piecu gadu cietumsods, bet viņš palika brīvībā, gaidot apelācijas iznākumu Federālajā tiesā.

Šics vienmēr ir noliedzis, ka būtu bijis apsargs nacistu koncentrācijas nometnē.

Viņš tika atzīts par vainīgu palīdzēšanā un atbalstīšanā 3518 cilvēku slepkavībās. Viņš bija arī līdzvainīgs padomju karagūstekņu nošaušanā un citu cilvēku nogalināšanā ar gāzi Zyklon B.

Otrā pasaules kara laikā Zaksenhauzenē no bada, piespiedu darba, medicīniskajiem eksperimentiem un slepkavībām, ko veica SS, gāja bojā desmitiem tūkstošu cilvēku.

Tur bija ieslodzīti vairāk nekā 200 000 cilvēku, tostarp politieslodzītie, kā arī ebreji, romi un sinti.

Šics tiesas procesa laikā neizteica nožēlu, Vācijas tiesai sakot: "Es nezinu, kāpēc sēžu šeit grēku urnā. Man tiešām ar to nebija nekāda sakara."

Neraugoties uz viņa vārdu un dzimšanas datiem, kas atrasti SS apsarga dokumentos, viņš apgalvoja, ka nav bijis nometnē un tā vietā strādājis par lauksaimniecības strādnieku.

"Ar savu nodarbošanos jūs labprātīgi atbalstījāt šo masu iznīcināšanu," toreiz teica tiesnesis.

Vācija ir centusies panākt, lai bijušie nacistu kara noziedznieki stātos tiesas priekšā pēc 2011. gadā notikušās nozīmīgās lietas, kurā par vainīgu tika atzīts bijušais PS apsargs Džons Demjaņuks.

Šis spriedums pamudināja meklēt vēl dzīvus cilvēkus.

Četrus gadus vēlāk tā dēvētajam "Aušvicas grāmatvedim" Oskaram Grēningam tika piespriests četru gadu cietumsods. Tāpat kā Šics, viņš cietumā nav pavadījis ne dienas, jo tika iesniegtas vairākas apelācijas sūdzības, un viņš nomira 2018. gadā.

Savukārt 97 gadus vecā bijusī koncentrācijas nometnes sekretāre Irmgarda Fērhnere decembrī kļuva par pirmo sievieti, kas gadu desmitu laikā tika tiesāta par nacistu noziegumiem. Viņa tika atzīta par vainīgu līdzdalībā vairāk nekā 10 500 cilvēku slepkavībās Štuthofas nometnē netālu no Dancigas pilsētas (mūsdienu Gdaņska Polijā).