foto: Bernard-Salinier/Sipa USA/ Vida Press
Nosaukta pasaulē bagātākā sieviete
Fransuā Betenkūra Meijere.
Pasaulē
2023. gada 29. aprīlis, 08:52

Nosaukta pasaulē bagātākā sieviete

Jauns.lv

Trešo gadu pēc kārtas par pasaulē bagātāko sievieti atzīta francūziete Fransuā Betenkūra Meijere, kompānijas "L' Oreal" dibinātāja Ežēna Pola Luisa Šūlera mazmeita.

"Forbes" dati liecina, ka "L' Oreal" mantinieces bagātība ir 64 miljardi sterliņu mārciņu. 2017. gadā viņa pārmantoja 33 procentus kosmētikas kompānijas mātes daļu.

Fransuā ir precējusies ar Žanu Pjēru Meijersu, bijušo "Nestle" direktoru. Viņu laulība savulaik izraisījusi tenkas. Lieta tāda, ka Fransuā vectēvu turēja aizdomās par sadarbību ar nacistiem Otrā pasaules kara laikā (vēlāk viņš stājās tiesas priekšā un tika attaisnots, taču baumas nepazuda) un Žana Pjēra vectēvs bija rabīns, kurš izglāba simtiem ebreju un gāja bojā Aušvicas koncentrācijas nometnē 1943. gadā.

Līdztekus dalībai "L' Oreal" direktoru padomē (kopš 1997. gada) Fransuā ir arī Bībeles speciāliste, raksta grāmatas un vada savas ģimenes labdarības fondu.

Viņa ir maksimāli nepubliska persona, bet 2000. gadu beigās nonāca avīžu virsrakstos. 2008. gadā Fransuā iesūdzēja tiesā franču rakstnieku, dramaturgu, mākslinieku, aktieri un fotogrāfu Fransuā Marī Banjē, apgalvojot, ka viņš nemitīgi izspiedis naudu no viņas mammas Liliānas. Tiesvedība noritēja 8 gadus.

Rezultātā Fransuā panāca, ka tiesa atzina viņas māti par rīcībnespējīgu. Taču rezultātā izlīda arī citi "skeleti skapī" - izvairīšanās no nodokļu nomaksas un franču politiķu, tostarp prezidenta Nikolā Sarkozī, sponsorēšana.