foto: REUTERS/SCANPIX
Lindners atkārtoti ievēlēts par FDP līderi
Vācijas finanšu ministrs Kristiāns Lindners.
Pasaulē
2023. gada 22. aprīlis, 22:01

Lindners atkārtoti ievēlēts par FDP līderi

Jauns.lv/LETA

Vācijas finanšu ministrs Kristiāns Lindners piektdien atkārtoti uz diviem gadiem ievēlēts par liberālās Brīvo demokrātu partijas (FDP) līderi.

Par Lindneru, kas partiju vada jau kopš 2013. gada, balsoja 511 jeb 88% no 579 FDP kongresa delegātiem. 51 delegāts balsoja pret, bet 17 atturējās.

Pagājušo reizi, kad viņš tika ievēlēts par partijas priekšsēdētāju, Lindners ieguva 93% balsu, taču toreiz tas notika dažus mēnešus pirms Bundestāga vēlēšanām, tas ir, situācijā, kad partijas ierindas biedri parasti konsolidējas ap savu līderi.

Iepriekš Lindners Berlīnē notikušajā kongresā uzstājās ar 90 minūtes ilgu runu, kurā cita starpā aicināja FDP koalīcijas partnerus - sociāldemokrātus (SPD) un zaļos - būt taupīgiem, lai nepārsniegtu parāda griestus un savaldītu augsto inflāciju.

Viņš noraidīja arī iespēju paaugstināt nodokļus.

Lindners norādīja arī uz citiem jautājumiem, kuros FDP ir domstarpības ar koalīcijas partneriem, piemēram, par jauno enerģētikas likumu, kurš paredz to apkures sistēmu nomaiņu, kas izmanto fosilo kurināmo.

Viņš uzsvēra, ka likumprojekts "vēl nav tas, ko galu galā apstiprinās Bundestāgs".

Attiecībā uz bērnu pabalstiem Lindners norādīja, ka bērnu labā jau daudz ir darīts, piebilstot, ka gadījumā ja viņam būtu jāizvēlas starp jauniem transferta maksājumiem un konkrētām investīcijām izglītībā, viņš dotu priekšroku izglītības stiprināšanai.

Lindners arī iestājās par savu partijas biedru un transporta ministru Folkeru Visingu, kuru asi kritizē zaļie, kas apgalvo, ka transporta nozarē tā dēvētie klimata mērķi tiekot ignorēti.

"Folkers Visings klimata aizsardzībai konkrēti dara vairāk nekā "Pēdējā paaudze" un klimata fanātiķi," uzsvēra FDP līderis.