foto: AP/Scanpix
Rietumi gatavojas tam, ka Putins Ukrainā izmantos "jebkurus instrumentus"
Vladimirs Putins.
Pasaulē
2023. gada 18. aprīlis, 14:22

Rietumi gatavojas tam, ka Putins Ukrainā izmantos "jebkurus instrumentus"

Jauns.lv

Rietumu līderi gatavojas tam, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins izmantos "jebkādus instrumentus, kas viņam atlikuši", tostarp kodoldraudus un kiberuzbrukumus, reaģējot uz gaidāmo Ukrainas armijas pretuzbrukumu. Kremļa kodoldraudi apvienojuši G7 pārstāvjus, vēsta britu izdevums “The Guardian”

Lielbritānijas amatpersonas G7 ārlietu ministru samitā Japānā sacīja, ka sagaida Krievijas atriebību un G7 valstīm "vajadzētu būt gatavām" ekstrēmai Krievijas taktikai, mēģinot noturēties Ukrainas teritorijā.

Bijušais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs pagājušajā mēnesī paziņoja, ka Maskava ir gatava izmantot pret ukraiņiem "pilnīgi jebkuru ieroci", ja Kijeva mēģinās atkarot Krimu, ko Krievija anektēja 2014.gadā. Šķiet, ka Maskava ir sapratusi, ka tās spēki Ukrainā drīzumā var nonākt aizsardzības pozīcijās, jo Krievijas ziemas ofensīva, šķiet, palēninās.

Krievijas kodolretorika pulcēja G7 ministrus, kuri pēc divu stundu sanāksmes nāca klajā ar paziņojumu, kurā nosodīja draudus kā "nepieņemamus", un kritizēja Putina plānu Baltkrievijā izvietot taktiskos kodolieročus.

Bijušo augstāko diplomātu un augsta līmeņa militāro padomnieku transatlantiskā grupa paziņojusi, ka karš Ukrainā var beigties ar strupceļu, ja vien Rietumi neiesaistīsies un nepalielinās sava militārā atbalsta līmeni Ukrainai. Grupa norādīja, ka ar "nelokāmā atbalsta paziņojumiem" nepietiek, un "darbība joprojām neatbilst retorikai", atspoguļojot militāros novērtējumus Eiropas galvaspilsētās un Vašingtonā.