foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Ukraiņu burvi apsūdz spiegošanā par labu raganām no Krievijas
Kijiva 2023. gada 15. aprīlī.
Pasaulē
2023. gada 18. aprīlis, 14:20

Ukraiņu burvi apsūdz spiegošanā par labu raganām no Krievijas

Jauns.lv

Ukainas Nikolajevas apgabala iedzīvotājs Vasilijs Romaņišins, kurš sevi uzskata par burvi, apsūdzēts spiegošanā par labu "Krievijas raganu impērijai".

Pēc Ukrainas Drošības dienesta versijas, Romaņišins vāca datus par Nikolajevas aizsardzību un nodeva tos Krievijas Federālajam drošības dienestam un Galvenajai izlūkošanas pārvaldei. 

"Google Maps" viņš veidojis kartogrāfiskus materiālus, kur atzīmēja Ukrainas objektus, un nosūtīja tos sakarniekam. Darīja to Romanišins caur "Krievijas raganu impēriju", vēsta BBC, atsaucoties uz tiesas spriedumu.

Pēc Ukrainas pretizlūkošanas domām, "impērija" ir vervēšanas centrs. Organizāciju 2015. gadā dibināja Aļona Polina, kura sevi dēvē par raganu. 2019. gadā organizācija rīkoja raganu sanāksmi "Krievijas prezidenta Vladimira Putina reitinga celšanai", kā arī raganu kongresus ar Maskavas mēra atbalstu un kopīgus pasākumus ar Valsts domes deputātiem.

Ukrainas izmeklētāji noskaidrojuši, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā "impērija" aicinājusi savus dalībniekus, kas atrodas ārvalstīs, palīdzēt Krievijas karaspēkam un Krievijas izlūkdienestam.

Šo aicinājumu iespaidā, uzskata izmeklētājs, Romaņišins sācis vākt un nodot izlūkdatus. Kā tiek apgalvots, lai pievienotos "impērijai", viņš veicis "iniciāciju", kas paredz pārbaudi par uzticību "Novorossijas izveides idejām" vai "Ukrainas teritoriju aneksijai", raksta "Radio Svoboda".

Izmeklētāji arī atklājuši, ka Romaņišins uzspiedis atzīmi "patīk" "VKontakte" ierakstam "rituāli Putina atbalstam". Par to viņu apsūdzēja materiālu, kas attaisno Krievijas bruņoto agresiju pret Ukrainu, izplatīšanā.

Romaņišina advokāts, nosaucot savu klientu par "vietējo muļķi", apgalvo, ka atzīmes "patīk" soctīklos nevar tikt uzskatītas par "materiālu izplatīšanu", bet atzīmes "Google Maps" Romaņišins gan sūtījis, taču tās neviens nav saņēmis.

Romaņišins jau trīs mēnešus atrodas apcietinājumā. Viņam draud mūža ieslodzījums.