Kaujas Sudānā nerimstas. Ieslodzīti studenti, apšaudītas slimnīcas un iedzīvotāju cīņa par izdzīvošanu.

Sīvas kaujas visā Sudānā ir sagrāvušas cerības uz mierīgu pāreju uz civilu valsts pārvaldi. Diviem konkurējošiem ģenerāļiem lojāli spēki cīnās ...

gallery icon
Pasaulē
2023. gada 18. aprīlis, 11:17

Kaujas Sudānā nerimstas. Ieslodzīti studenti, apšaudītas slimnīcas un iedzīvotāju cīņa par izdzīvošanu.

Jauns.lv

Sīvas kaujas visā Sudānā ir sagrāvušas cerības uz mierīgu pāreju uz civilu valsts pārvaldi. Diviem konkurējošiem ģenerāļiem lojāli spēki cīnās par kontroli, un, kā jau tas bieži notiek, visvairāk šajā cīņā cieš civiliedzīvotāji - desmitiem nogalināto un simtiem ievainoto, vēsta laikraksts "CNN".

Ārstu organizācijas un vairāki aculiecinieki stāsta, ka, Sudānas armijas un paramilitāro spēku sadursmēm pastiprinoties jau ceturto dienu, medicīnas iestādes tiek apšaudītas ar militāro artilēriju. Abas puses vēlāk raidsabiedrības “CNN” komentāros noliedza, ka apšaudītu slimnīcas.

Kauju epicentrā - cīņa par varu

Sadursmju centrā ir divi vīrieši: Sudānas militārais līderis Abdel Fattah al-Burhan un paramilitāro ātrā atbalsta spēku (RSF) komandieris Mohamed Hamdan Dagalo. Vēl nesen viņi bija sabiedrotie. Abi sastrādājās, lai 2019. gadā gāztu Sudānas prezidentu Omaru al Baširu, un abi līderi spēlēja būtisku lomu 2021. gada militārajā apvērsumā.

Tomēr saspīlējums radās sarunās par RSF integrāciju valsts armijā, kas bija daļa no civilās pārvaldes atjaunošanas plāniem.

Ir grūti līdz galam izskaidrot, cik patiesībā dramatiska bija Bašira gāšana. Viņš bija vadījis valsti gandrīz trīs desmitgades, kad viņu no varas gāza tautas protesti, kas sākās saistībā ar strauji pieaugošajām maizes cenām. Viņa valdīšanas laikā Dienvidsudāna atdalījās no ziemeļiem, bet Starptautiskā Krimināltiesa izdeva aresta orderi Baširam par kara noziegumiem Darfūrā, separātiskajā Rietumu reģionā.

Pēc Bašira gāšanas Sudānā valdīja neskaidra alianse starp militārajām un civilajām grupām. Tas viss beidzās 2021. gadā, kad bruņotie spēki izbeidza dalītas valdības pastāvēšanu.

Apvērsumi Sudānā nav nekas jauns

RSF ir galvenā paramilitārā grupa Sudānā, kuras līderis Dagalo ir strauji nostiprinājis savas varas pozīcijas. 2013. gadā Baširs izveidoja RSF - viņa pārraudzītu un Dagalo vadītu paramilitāru grupu.

2019. gadā Dagalo vērsās pret Baširu, bet pirms tam viņa spēki vēl paspēja atklāt uguni pret Baširu vērstā un demokrātiju atbalstošā demonstrācijā Hartūmā, nogalinot vismaz 118 cilvēkus.

Sarunā ar raidsabiedrību “CNN” Sudānas militārais līderis Burhans RSF ofensīvu raksturoja kā "apvērsuma mēģinājumu". "Tas ir apvērsuma mēģinājums un sacelšanās pret valsti," Burhans pa tālruni sacīja “CNN”. Viņš sacīja, ka RSF līderis Dagalo ir "sacēlies" pret valsti un, ja tiks notverts, tiks notiesāts.

Uz jautājumu, kāpēc Sudānas iedzīvotājiem vajadzētu viņam uzticēties, ņemot vērā viņa iepriekšējo aliansi ar Dagalo, Burhans atbildēja: "Sudānas armija ir tautas armija.”

Sudānas neskaidrā nākotne

Nav skaidrs, kad cīņas varētu beigties. Abas puses apgalvo, ka kontrolē svarīgākās vietas, un ir ziņots par kaujām visā valstī vietās, kas atrodas tālu no galvaspilsētas Hartumas.

Saskaņā ar dažādām oficiālām un neoficiālām aplēsēm Sudānas bruņoto spēku skaits ir aptuveni 220 000, savukārt uzskata, ka RSF ir aptuveni 70 000, taču tie ir labāk apmācīti un labāk ekipēti kaujinieki.

Starptautiskās varasiestādes ir paudušas satraukumu, un pirmdien, 17. aprīlī, tika rīkota ANO Drošības padomes pirmā sanāksme par krīzi Sudānā. Papildus bažām par civiliedzīvotājiem, iespējams, ir arī citi iemesli - Sudāna ir bagāta ar resursiem un atrodas stratēģiski izdevīgā vietā.