foto: PantherMedia / Sergey Borisov
Pēc 120 gadiem Sidneja zaudē Austrālijas lielākās pilsētas godu
Melburna naktī
Pasaulē
2023. gada 17. aprīlis, 11:54

Pēc 120 gadiem Sidneja zaudē Austrālijas lielākās pilsētas godu

Jauns.lv

Uz jautājumu “Kas ir Austrālijas lielākā pilsēta?” mēs ierasti atbildējām “Sidneja”. Taču vairs tā nav. Saskaņā ar 2021. gada tautas skaitīšanas rezultātiem šis gods pirmo reizi kopš 1902. gada pieder Melburnai.

Saskaņā ar 2021. gada jūnija datiem Melburnā dzīvo 4 875 400 iedzīvotāji jeb par 18 700 vairāk nekā Sidnejā.

Iemesls — strauji pieaugošais iedzīvotāju skaits Melburnas nomalē un piepilsētās, tādējādi saskaņā ar Austrālijas Statistikas birojā (ABS) pieņemto praksi, kurā pilsētas iedzīvotāju skaita aprēķinā tiek iekļautas arī visas saistītās piepilsētas, kurās dzīvo vairāk nekā 10 tūkstoši iedzīvotāju. “Līdz ar Meltonas iekļaušanu Melburnā pēdējā klasifikācijā, Melburnā dzīvo vairāk cilvēku nekā Sidnejā, un tā ir bijis kopš 2018. gada,” laikrakstam “Sydney Morning Herald” paziņoja ABS pārstāvis Endrū Hovs, pilsētas robežas pārbīdi nodēvējot par “tehnisku jautājumu”.

Tiesa, sidnejieši var norādīt, ka Sidnejas reģionā jeb Lielajā Sidnejā joprojām ir vairāk iedzīvotāju nekā Melburnas reģionā jeb Lielajā Melburnā. Tomēr sidnejiešu prieki var nebūt ilgi, federālās valdības prognozes liecina, ka iedzīvotāju skaita ziņā Lielā Melburna apsteigs savu galveno sāncensi 2031. vai 2032. gadā.

Eds Šīrans ar sievu un meitu ierodas Melburnā 2020. gada martā

gallery icon

Princis Harijs un Megana tiekas ar faniem Melburnā

gallery icon

Melburnas straujais iedzīvotāju skaita pieaugums ir skaidrojams ar ārzemnieku imigrāciju, Austrālijas Nacionālās universitātes demogrāfe Liza Alena sacīja BBC. Pretēji Sidnejai, kura piedzīvo “vēstures paģiras” pēc laikmeta, kad “tā negribēja tikt uzskatīta par jebko citu kā vien balto [pilsētu]”, Melburna ir slavena ar savu daudzveidību, tā ir pievilcīgāka kā migrācijas objekts nodarbinātības un izglītības ziņā.

Pirms 120 gadiem Melburna bija Austrālijas lielākā pilsēta, pateicoties XIX gadsimta “zelta drudzim”, kas Viktorijas štatā pievilināja neskaitāmus bagātību kārotājus un dēkaiņus.