foto: Pixabay.com
Senie cilvēki lietojuši narkotikas - zinātnieki pirmo reizi atrod tiešus pierādījumus
Zinātnieki pierādījuši, ka senie cilvēki lietoja halucinogēnās sēnes.
Pasaulē
2023. gada 11. aprīlis, 10:02

Senie cilvēki lietojuši narkotikas - zinātnieki pirmo reizi atrod tiešus pierādījumus

Jauns.lv

Spānijā  zinātnieki atraduši tiešus pierādījumus tam, ka jau pirms 3000 gadiem tā laika cilvēki lietoja halucinogēnās sēnes.

Pierādījumi tika atrasti alā Vidusjūras Menorkas salā, ko senatnē plaši izmantoja rituālos. Zinātnieki ir identificējuši matu paraugus alas slepenajā telpā, kurā atradās aptuveni 200 kapi.

Pētījuma autori pārbaudīja atrastos matus, un rezultāti liecināja, ka to īpašnieki lietojuši augu izcelsmes narkotikas. Šie ir agrākie tiešie pierādījumi par narkotiku lietošanu Eiropā.

Lielākā daļa apbedījumu atrasti alas galvenajā zālē, tomēr piecu mirušo mirstīgās atliekas tika atrastas atsevišķi, nelielā telpā alas dziļumā, kas vēl nesen bija aizzīmogota. Zinātnieki pieņem, ka atsevišķi apglabātie cilvēki varētu piederēt šamaņiem, kuri veica bēru rituālus. Matu analīze parādīja, ka to īpašnieki lietoja trīs spēcīgas psihoaktīvas vielas: atropīnu, skopolamīnu un efedrīnu.

Pirms tam pierādījumi par narkotiku lietošanu aizvēsturiskos laikos Eiropā nebija balstīti uz tiešiem pierādījumiem. Zinātnieki pieņēma, ka psihoaktīvās vielas senie cilvēki varēja lietot, jo viņu apdzīvotajās alās tika atrasti augu attēli, no kuriem var iegūt psihoaktīvās vielas.