No bērnu nama izņemta krievu meitene, kuras zīmējuma dēļ viņas tēvu iesēdināja cietumā
Sestās klases skolniecei Mašai skolā uzdots uzzīmēt zīmējumu Krievijas karavīru atbalstam. Tā vietā meitene uzzīmējusi ukraiņu kara upurus (Foto: Ekrānuzņēmums no Twitter.com video.)
Pasaulē
2023. gada 6. aprīlis, 11:55

No bērnu nama izņemta krievu meitene, kuras zīmējuma dēļ viņas tēvu iesēdināja cietumā

Jauns.lv

Bioloģiskā māte no bērnu nama izņēmusi krievu meiteni, kas nogādāta bērnu namā pēc pretkara zīmējuma uzzīmēšanas skolā, pavēstīja Kremļa bērnu tiesību komisāre.

Kremļa bērnu tiesību komisāre Marija Ļvova-Belova sacīja, ka ir tikusies ar meitenes māti, kura ilgu laiku bija šķirta no vīra un bērna. Meitene iepriekš bija atteikusies dzīvot kopā ar māti, taču tagad pārdomājusi, tāpēc māte viņu aizvedusi uz mājām, stāstīja Ļvova-Belova.

Tēvs Aleksejs Moskaļovs aizbēga no mājas aresta tieši pirms sprieduma pasludināšanas pagājušajā nedēļā Jefremovas pilsētā uz dienvidiem no Maskavas. Pēc divām dienām viņš tika aizturēts Baltkrievijā. Viņa atrašanās vieta nav skaidra, taču Krievijas pilsētas Jefremovas tiesa ceturtdien izskatīs prokuroru lūgumu atņemt viņam vecāku tiesības.

foto: AP/Scanpix
Aleksejs Moskaļovs sēž tiesas zālē Jefremovā, Tulas apgabalā, aptuveni 300 kilometrus (186 jūdzes) uz dienvidiem no Maskavas, Krievijā, pirmdien, 2023. gada 27. martā.

54 gadus vecajam Moskaļovam tika izvirzītas apsūdzības par sociālajos tīklos ierakstīto, kur viņš kritizēja Krievijas iebrukumu Ukrainā. Apsūdzības tika izdarītas saskaņā ar likumu, kas pieņemts dažas dienas pēc Krievijas karaspēka iebrukuma kaimiņvalstī 2022. gada februārī. Viņš apsūdzības noraidīja.

Pēc viņa advokāta un atbalstītāju teiktā, Moskaļova nepatikšanas sākās pēc tam, kad viņa meita Jefremova uzzīmēja zīmējumu, kurā bija attēlotas raķetes, kas lidoja virs Krievijas karoga pret sievieti un bērnu. Zīmējumā bija arī vārdi “Nē karam” un “Slava Ukrainai”.

foto: Twitter @ovdinfo_en

Skola izsauca policiju, meitene tika nopratināta, un Moskaļovam tika uzlikts naudas sods, un galu galā viņš tika apsūdzēts un notiesāts par viņa ierakstiem sociālajos tīklos. 

Lieta uzsver Kremļa represijas pret ikvienu, kurš uzdrošinājās kritizēt karu. Memoriāls, viena no vecākajām un ievērojamākajām tiesību aizsardzības grupām Krievijā un 2022. gada Nobela miera prēmijas laureāts, ir pasludinājusi Moskaļovu par politieslodzīto.

Starptautiskā krimināltiesa cenšas apcietināt Ļvovu-Belovu kopā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par kara noziegumiem par iespējamu bērnu izraidīšanu no Ukrainas.

Viņa trešdien runāja ANO sanāksmē, lai argumentētu, ka bērni tika pārvietoti viņu drošības dēļ un ka Maskava sadarbojas ar starptautiskām organizācijām, lai atgrieztu viņus pie ģimenēm. Lielbritānija bloķēja ANO neformālās Drošības padomes sanāksmes pārraidi internetā, un viņas uzstāšanās izraisīja ASV, Lielbritānijas, Albānijas un Maltas diplomātu sanāksmes pamešanu.