Pasaulē
2023. gada 4. aprīlis, 11:09

NASA atklāj astronautus, kas dosies uz Mēnesi

Jauns.lv

NASA atklājusi četrus astronautus, kuri 2024. gada novembrī dosies misijā uz Mēnesi. Tā būs vēsturiska kosmosa misija, jo pēdējo piecu desmitgažu laikā uz Mēnesim neviens cilvēks nav devies.

NASA izvēlētie astronauti ir Reids Visemens, Viktors Glovers, Kristīna Koha, kā arī Džeremijs Hansens no Kanādas Kosmosa aģentūras.

NASA atklāj astronautus, kas dosies uz Mēnesi

NASA atklājusi četrus astronautus, kuri 2024. gada novembrī dosies misijā uz Mēnesi. Tā būs vēsturiska kosmosa misija, jo pēdējo piecu ...

gallery icon

"Tas ir daudz vairāk nekā četri vārdi, kas ir paziņoti," paziņoja Glovers NASA Džonsona kosmosa centrā Hjūstonā. "Mums jāsvin šis brīdis cilvēces vēsturē. … Tas ir nākamais solis ceļā, kas aizvedīs cilvēci uz Marsu.”

foto: NASA
Reids Visemens.

Visemans ir 47 gadus vecs ASV jūras spēku lidotājs un testa pilots, kurš pirmo reizi tika izvēlēts par NASA astronautu 2009. gadā. Viņa dzimtene ir Baltimora, Merilendas štatā, un viņš jau ir piedalījies vienā kosmosa misijā — 165 dienu ilgā ceļojumā uz Starptautisko kosmosa staciju. Pavisam nesen Visemens bija NASA astronautu biroja priekšnieks, bet 2022. gada novembrī viņš atkāpās no amata, tādējādi viņam bija tiesības pieteikties lidojumam uz Mēnesi. Visemens kalpos kā Artemis II misijas komandieris.

foto: NASA
Džeremijs Hansens.

47 gadus vecais Hansens ir iznīcinātāja pilots, kuru Kanādas Kosmosa aģentūra izvēlējās astronautu apmācībai 2009. gadā. No Londonas, Ontārio štatā, Hansens ir viens no četriem aktīvajiem Kanādas astronautiem, un viņš nesen kļuva par pirmo kanādieti, kurš ir iecelts par atbildīgo apmācība jaunai NASA astronautu klasei.

foto: NASA
Viktors Glovers.

Glovers ir 46 gadus vecs ASV Jūras spēku lidotājs, kurš 2021. gadā atgriezās uz Zemes no sava pirmā lidojuma kosmosā pēc “SpaceX” kosmosa kuģa “Crew Dragon” otrās apkalpes lidojuma, un gandrīz sešus mēnešus pavadīšanas Starptautiskajā kosmosa stacijā.

Glovers, dzimis Pomonā, Kalifornijā, 2000. gados dienēja vairākās militārajās eskadriļās ASV un Japānā, kā arī pabeidza izmēģinājuma pilota apmācību ASV gaisa spēkos. Kad viņš 2013. gadā tika izvēlēts NASA astronautu korpusam, viņš strādāja ASV Senātā kā likumdošanas stipendiāts. Kopumā Glovers veicis 3000 lidojuma stundu vairāk nekā 40 lidmašīnās, kā arī veicis 24 kaujas misijas.

foto: NASA
Kristīna Koha.

44 gadus vecā Kristīna Koha jau ir piedalījusies sešās kosmosa. Viņai pieder rekords par ilgāko sievietes lidojumu kosmosā, kopumā kosmosā pavadot 328 dienas. Koha ir arī elektroinženiere, kura palīdzēja izstrādāt zinātniskus instrumentus vairākām NASA misijām. Koha, kuras dzimtā pilsēta ir Grandrepidsa, Mičiganas štatā, pavadījusi arī gadu Dienvidpolā.