foto: AFP/Scanpix
Francūziete 108 gadu vecumā spēlē klavieres
"Klavieres ir mana dzīve, mana draudzene," saka 108 gadus vecā franču pianiste Koleta Maze.
Pasaulē
2023. gada 1. aprīlis, 12:23

Francūziete 108 gadu vecumā spēlē klavieres

Jauns.lv

Francūziete Koleta Mazē piedzima 1914. gadā, īsi pirms sākās Pirmais pasaules karš. Viņa ir slavena nevis kā vēl viena ilgdzīvotāja, bet gan kā vairāk nekā gadsimtu muzicējoša pianiste.

Koleta joprojām atceras "Lielās Bertas" skaņu, milzīgo lielgabalu, ko Pirmā pasaules kara laikā izmantoja vācu armija, taču lielākā daļa viņas atmiņu saistās ap klavierēm.

Koleta spēlē klavieres četras stundas dienā un drīzumā laidīs klajā savu septīto albumu "108 Years of Piano" – "108 klavieru gadi". No viņas dzīvokļa logiem paveras skats uz Sēnas upi Parīzē, dzīvojamā istabā ir rasta vieta trim klavierēm.

"Vecums mani neinteresē. Ir cilvēki, kuri ir mūžam jauni, jūsmas pilni par visu, un tad ir cilvēki, kuriem nekas nerūp un kuri nekad neko nav mīlējuši, pat ne savu vīrieti, vai varat iztēloties?" saka Koleta.

Lielāko daļu savas dzīves viņa bijusi klavierspēles skolotāja. Pārkāpusi 100 gadu slieksni, Koleta sāka pulcēt sev fanu pulku – izveidoja lapu sociālajā tīklā “Facebook”. Daudzus iedvesmo viņas ilgstošā labā veselība un atteikšanās no tradicionālajiem franču priekiem – vīna, siera un šokolādes. "Viņa sniedz cilvēkiem spēku, tāpēc viņai ir tik traki panākumi," teic viņas dēls, žurnālists Fabriss Mazē.

"Kad es biju maza, cietu no astmas, un mana māte spēlēja vijoli ar manu  klavieru skolotāju – tas mani nomierinātu," atceras Koleta. "Klavieres ir mana dzīve, mana draudzene." Viņa sāka spēlēt piecu gadu vecumā un par spīti vecāku iebildumiem iestājās "Ecole Normale de Musique de Paris", prestižā mūzikas skolā, kas joprojām pastāv. Skolotāju vidū bija slavenais Alfrēds Kortots, pazīstams ar metodi visu muskuļu atslābināšanai – tagad tas Koletai palīdz pret artrītu.

Vaicāta par otru sava dzīvesspara noslēpumu, viņa atbild: "Es daudz dejoju. Man ir jājūt muskuļi, vēders, augšstilbi, rokas. Tam visam ir jābūt dzīvam."