foto: ekrānuzņēmums no video
Ar 3D printeri no septiņām sastāvdaļām izdrukāta siera kūka
Ar 3D printeri radītās siera kūkas gabaliņi
Pasaulē
2023. gada 22. marts, 12:07

Ar 3D printeri no septiņām sastāvdaļām izdrukāta siera kūka

Jauns.lv

ASV Kolumbijas universitātes inženieri ar trīsdimensionālās (3D) drukas iekārtu pagatavojuši vegānisku siera kūku no septiņām sastāvdaļām.

Saskaņā ar pētījumu, kas otrdien publicēts žurnālā "NPJ Science of Food", inženieri slāni pa slānim radījuši septiņu sastāvdaļu vegānu siera kūku, kas tika pagatavota, izmantojot 3D drukas iekārtu un lāzertehnoloģiju.

Eksperiments bija solis ceļā uz praktisku 3D drukāšanas pielietojumu, lai mehāniski radītu pārtiku, sacīja pētnieki. Iekārtas, kas vajadzīgas, lai radītu 3D izdrukātu desertu, jau pastāv, vismaz Kolumbijas universitātes Inženierzinātņu un lietišķo zinātņu skolas Ņujorkas laboratorijā, tomēr nav pavārgrāmatu, kas izskaidrotu, kā šo tehnoloģiju var izmantot.

"Ja šī (tehnoloģija) nonāktu tirgū, tas būtu kā iPod bez MP3 failiem," sacīja pētījuma līdzautors, inženieris Džonatans Blutingers. "Tāpēc ir jābūt vietai, kur iespējams lejupielādēt receptes, izveidot savas receptes un gūt iedvesmu tam, ko jūs varat darīt ar šo mašīnu, lai patiešām gūtu panākumus."

foto: ekrānuzņēmums no video
Siera kūka radīta no septiņām sastāvdaļām

Siera kūka 30 minūtēs

Blutingers atzina, ka cilvēkiem, iespējams, šāds pārtikas drukāšanas koncepts varētu šķist nepatīkams dažādu aizspriedumu dēļ.

"Parasti ar 3D drukāšanu tiek saistīts rūpniecisks process. Tomēr ir svarīgi apzināties, ka tas ne ar ko neatšķiras no parastās gatavošanas, izņemot to, ka tā vietā, lai izmantotu sasmalcinātu sastāvdaļas un ko tamlīdzīgu, iekārta pamatā saliek ēdienu kopā pastas veidā."

Visas siera kūkas radīšanā izmantotās sastāvdaļas tika iegādātas pārtikas preču veikalā Ņujorkā.

Siera kūkas gabaliņš tika pagatavots 30 minūtēs, un tajā ietvertas ķiršu, banānu, zemesriekstu sviesta un lazdu riekstu garšas.

Pirmo reizi palīgā nākuši arī lāzeri

Pētnieki secinājuši, ka pārtikas pagatavošana, izmantojot 3D druku, ļautu šefpavāriem kontrolēt uzturvielu saturu ēdienreizē un pagatavot individuāli pielāgotākas maltītes. Šī tehnoloģija var arī palīdzēt novērst pārtikas izraisītu slimību, ko izraisa cilvēku saskare ar pārtiku, izplatīšanos.

Zināms, ka 3D drukas iekārtas izmantošana,  lai radītu pārtiku, nav nekas jauns. Kā norāda raidorganizācija CNN, uzņēmums "Mooji Meats", piemēram, izmanto šo tehnoloģiju augu steiku pagatavošanai, savukārt restorāns "Food Ink" piedāvā maltītes, kas tapušas ar 3D printeriem.

Kolumbijas universitātes pētnieku radītā siera kūka atšķiras ar to, ka tās pagatavošanai izmantoti arī lāzeri, kas nodrošināja siltumu, ar kura palīdzību pasta, kas izmantota kūkas pagatavošanā, tika padarīta no mīkstas par cietu, tādējādi šķietami uzcepot izprintēto formu.

Blutingers ir pozitīvi noskaņots, runājot par iespēju 3D drukas iekārtām jau drīzumā parādīties kulināru virtuvēs. Šobrīd kā vienu no galvenajiem iemesliem, kāpēc tehnoloģijas netiek izmantotas mājsaimniecībās, inženieris min to augsto cenu, tomēr viņš paredz, ka tuvākajā laikā tā varētu kristies. 

"Es domāju, ka cenas kļūs daudz saprātīgākas no faktiskās komerciālās dzīvotspējas viedokļa. Es domāju, ka tuvāko piecu gadu laikā jūs varēsiet biežāk redzēt šo tehnoloģiju," sacīja viens no siera kūkas pētījuma autoriem.