foto: Kremlin Pool / Alamy/ Vida Press
Vācieši spriež, vai raut ārā no viesu grāmatām lapas ar Putina ierakstiem
Putins 2018. gadā parakstās viesu grāmatā toreizējās Vācijas kancleres Angelas Merkeles rezidencē
Pasaulē
2023. gada 17. marts, 06:05

Vācieši spriež, vai raut ārā no viesu grāmatām lapas ar Putina ierakstiem

Jauns.lv

Vācijā uzjundījušas diskusijas par to, vai no pilsētu viesu grāmatās, kas sauktas par "Zelta grāmatām", nevajadzētu likvidēt tur atstātos sveicienus no Krievijas diktatora Vladimira Putina, raksta vācu medijs dw.com.

Hesenes federālās zemes pilsētas Vīsbādenes iedzīvotāji nesen kļuva par lieciniekiem politiskam skandālam. Iepazīstinot ar Starptautiskā maija festivāla programmu, vācu teātra režisors Ūve Ēriks Laufenbergs paziņoja, ka pasākumā uzstāsies krievu operdziedātāja Anna Ņetrebko.

"Ņetrebko kundze nav izdarījusi neko sliktu. Ir plaši izplatīta histērija, kuras mērķis ir viņu pie kaut kā vainot, sava veida morālā histērija. Ja mēs tagad spriestu par katru cilvēku, kurš atļāvies nofotografēties blakus Putinam..." sacīja Laufenbergs, teikuma vidū pārtraucot savu runu un vēršoties pie Vīsbādenes mēra Gerta-Ūves Mendes.

"Tad jau tas pats attiecas uz Vīsbādenes pilsētu un tās Zelta viesu grāmatu? Vai Putins joprojām ir tajā? Varbūt kādam vajadzētu to aizvākt?" vaicāja režisors.

Zināms, ka Vīsbādenes Zelta grāmatā, kuras paraksta ievērojami pilsētas viesi, tādējādi atstājot vēsturisku liecību par savu vizīti, patiešām ir lasāms Krievijas prezidenta Vladimira Putina ieraksts. To parakstījusi arī bijusī Vācijas kanclere Angela Merkele. Abu valstu vadītāji tikās Vīsbādenē 2007. gadā, lai rīkotu ikgadējas abu valdību konsultācijas.

Pirmais ieraksts Ajingas viesu grāmatā - sveiciens no Putina

Putins parakstījies Zelta grāmatās arī citās Vācijas pilsētās, piemēram, Hannoverē, Hamburgā un Berlīnē. Bavārijas pilsētā Ajingā, kas atrodas netālu no Minhenes, pats pirmais ieraksts viesu grāmatā tika veikts 2006. gada 11. oktobrī, un tas sākas ar vārdiem: "Viņa Ekselences, Krievijas Federācijas prezidenta Vladimira Vladimiroviča Putina vizīte..."

Taujāts, vai tagad nožēlo šo ierakstu, Ajingas mērs Pīters Vāgners atbild: "Kad mēs toreiz iegādājāmies grāmatu un parakstījām to, pasaulē joprojām bija kārtība. Mums bija labas attiecības ar Krieviju. Atskatoties atpakaļ, es vairs neesmu mierā ar to, ka viņš ir mūsu viesu grāmatā. Es arī neatbalstu to, ar ko Putins nodarbojas Ukrainā."

foto: dpa picture alliance archive / Alamy/ Vida Press
Putins 2006. gadā parakstās Minhenes Zelta grāmatā

Neskatoties uz to, Vāgners arī norāda, ka citās pilsētās esot daudz senākas grāmatas, kurās iekļauti pat tādi vēsturiski ieraksti, ko veikuši tādi cilvēki kā Ādolfs Hitlers. Frankfurtes Zelta grāmatu parakstījis ne tikai Hitlers, bet arī citi nacistiskās Vācijas tēli, piemēram, viens no nacistu partijas ietekmīgākajiem politiķiem Hermanis Gērings un Hitlera uzticamais līdzgaitnieks Heinrihs Himlers.

Pēc Otrā pasaules kara izvērtās pretrunīgas debates par to, kā rīkoties ar šiem ierakstiem. Daži ieteica tos likividēt, tomēr tie grāmatās atstāti, un laikam ejot, aiz tiem sekoja vairāku citu vēsturisku personu, piemēram, Mārgaretas Tečeres, Nelsona Mandelas un Dalailamas ieraksti. Kā simbolisks žests 13 lapas aiz nacistu parakstītajām atstātas tukšas.

Aizsedz ar ukraiņu bērna zīmējumu

Ajingas mērs rosinājis tomēr atstāt Putina ierakstu pilsētas viesu grāmatā. "Tā ir mūsdienu notikumu hronika," viņš piebilda, norādot, ka būtu nepieklājīgi iznīcināt atsevišķas grāmatas lappuses. Pagaidām gan Putina ieraksts aizsegts ar ukraiņu bēgļu bērna zīmējumu.

Pilsētas mērs stāsta, ka Putins 2006. gada oktobrī Ajingā viesojies pavisam nejauši. Bavārijas valdība vēlējusies savam krievu viesim sarīkot tradicionālu Bavārijas vakaru un meklēja šim notikumam piemērotāko vietu.

"Viņi negribēja palikt Minhenē, un Ajinga atrodas tikai aptuveni 25 kilometru attālumā no Bavārijas galvaspilsētas. Mēs piedāvājam labu ēdienu, tāpēc viņi nolēma pasākumu rīkot šeit," atceras mērs Vāgners. "Mums nebija Zelta grāmatas, tāpēc mēs aizgājām un nopirkām vienu."

Apmēram sešus centimetrus biezā, ādā iesietā Zelta grāmata glabājas mēra birojā un nav pieejama publiskai apskatei. Viņš saka, ka tajā vēl nav daudz ierakstu - līdz šim ir aizpildītas tikai 20 lapas.

Drēzdenes iespaidīgajā grāmatā Putina nemaz nav

Tikmēr Drēzdenes pilsētā pauž pārsteigumu, ka Putina ieraksta pilsētas Zelta grāmatā nemaz nav. "Putins daudzus gadus pavadīja Drēzdenē, strādājot VDK. Šeit viņš apprecēja savu pirmo sievu, un šeit piedzima viņa pirmais bērns," stāsta pilsētas preses pārstāvis Kajs Šulcs.

Ieskats Vladimira Putina un viņa bijušās sievas Ludmilas gaitās

Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Ludmilas laulības ilga 30 gadus. Sākotnējās vēstis par Krievzemes pirmā pāra izjukšanu parādījās 2013. gada ...

gallery icon

Pēc kļūšanas par prezidentu Putins divas reizes apmeklējis Drēzdeni.

Uz jautājumu, vai tas ir labi, ka Putins nav atstājis savu vārdu Drēzdenes Zelta grāmatā, Šulcs atbildēja: "Ja Putins būtu atstājis ierakstu, tad tas nozīmētu tikai to, ka viņš ir apmeklējis pilsētu un parakstījies pilsētas viesu grāmatā. Kategorijām "labs" vai "slikts" šajā ziņā nav nozīmes."

Putins Maskavā tiekas ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli

Vācijai un Krievijai, neraugoties uz viedokļu atšķirībām, ir jāuztur dialogs, piektdien pēdējās darba vizītes gaitā Krievijā paziņojusi Vācijas kanclere Angela ...

gallery icon

Drēzdenes Zelta grāmatā ir aptuveni 500 ierakstu. Pirmais no tiem veikts 1949. gadā. Vēsturnieki uzskata, ka viesu grāmatu bijis vairāk, bet tās pazudušas Otrā pasaules kara laikā.

"Zelta grāmata ir laika liecība. Ir pilnīgi dabiski, ka tā atspoguļotu arī pilsētas vēstures tumšās lappuses," skaidro Šulcs. "Pašvaldību vēsture un Zelta grāmatas ir veids, kā parādīt, kā pasaule mainās un kā iespējams karus pārvarēt."

Putina popmozā sagaidīšana Belgradā

gallery icon

Putins Vatikānā satiek pāvestu Francisku

gallery icon

Jautri smaidi un stingri rokasspiedieni - Baidens tiekas ar Putinu

Šveices pilsētā Ženēvā trešdien pēc trīsarpus stundām noslēdzies ASV un Krievijas prezidentu Džo Baidena un Vladimira Putina pirmais samits, paziņojis ...

gallery icon