Novērsts Piedņestras separātistu vadoņa slepkavības mēģinājums, jau gatavi arī vainīgie
Vadims Krasnoseļskis (ekrānuzņēmums)
Pasaulē
2023. gada 9. marts, 14:49

Novērsts Piedņestras separātistu vadoņa slepkavības mēģinājums, jau gatavi arī vainīgie

Jauns.lv

Novērsts Piedņestras separātistu vadoņa slepkavības mēģinājums, jau gatavi arī vainīgie

Novērsts Moldovas teritorijā izveidotās Piedņestras separātistu republikas vadītāja Vadima Krasnoseļska nogalināšanas mēģinājums, paziņoja Piedņestras Drošības ministrija. Atentāti plānoti arī pret citām Piedņestras amatpersonām. Vainīga, protams, Ukraina.

Tūlīt pēc Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko stāstiem par ukraiņu diversantiem pienākusi Piedņestras kārta. Tās Drošības ministrija apgalvo, ka terora akti Piedņestrā plānoti Ukrainas drošības dienesta uzdevumā, aizdomās turētās personas arestētas un sniedz savu vainu atzīstošas liecības. Pirms tam Piedņestras ārlietu ministrs Vitālijs Ignatjevs paziņoja, ka varas iestāžu rīcībā ir informācija par iespējamām “Ukrainas provokācijām”.

Šādas kaimiņu ziņas par Ukrainas diversantu aktivitātēm visos virzienos, kamēr notiek Krievijas invāzija un nepārtraukti raķeštriecieni Ukrainas pilsētām, nebūt neizbrīna. Ja tic Krievijas un Baltkrievijas augstāko amatpersonu un propagandas ruporu apgalvojumiem, Ukraina speciāli gaidīja, līdz pie tās robežām Krievija savilka vairāk nekā 100 tūkstošus karavīru un gaidīja tikai ieganstu iebrukumam, lai Ukraina ar divām kaujas mašīnām 21. februārī mēģinātu iebrukt Krievijas teritorijā.

Savukārt Krievijas ķērcieni par genocīdu Donbasā sāka skanēt 2021. gadā, kad Donbasā gāja bojā vismazāk cilvēku kopš Kremļa atbalstīto separātistu karadarbības sākšanās 2014. gada pavasarī. Saskaņā ar ANO datiem 2021. gadā Donbasā gāja bojā 25 civiliedzīvotāji, turklāt tas attiecas gan uz Ukrainas, gan separātistu kontrolēto teritoriju —Kremļa propagandistu uzskatā tas viennozīmīgi ir prātam neaptverams genocīds pret krieviem. Savukārt Krievijas izveidoto Donbasa separātistu republiku vadītāji pērnā gada 18. februārī sinhroni publicēja video uzrunas par iedzīvotāju evakuāciju sakarā ar tikko saņemtajām ziņām par gaidāmo Ukrainas uzbrukumu, taču šos paziņojumu failu analīze parādīja, ka uzrunas bija ierakstītas jau 16. februārī, kad reģionā viss bija mierīgi.

Pilnīgi iespējams, ka pašreizējo Ukrainas kaimiņu teritoriju vadības aktivizēšanās ir saskaņota kampaņa pirms to iesaistīšanai karadarbībā pret Ukrainu.