foto: FLPA/John Holmes/Shutterstock/ Vida Press
Pētnieki putnos atklājuši jaunu slimību, ko izraisa plastmasa
Pētījums veikts ar bālkāju vētrasputniem Austrālijas Lorda Hava salā
Pasaulē
2023. gada 3. marts, 16:56

Pētnieki putnos atklājuši jaunu slimību, ko izraisa plastmasa

Jauns.lv

Londonas Dabas vēstures muzeja zinātnieki jūras putnos atklājuši jaunu slimību, ko izraisa plastmasa. Slimību sauc par plastikozi un ar to sasirgušajiem putniem gremošanas traktā konstatētas rētas, ko izraisījusi plastmasas lietošana uzturā, raksta "The Guardian".

Saskaņā ar pētījumu plastmasas piesārņojums kļuvis tik izplatīts, ka rētas gremošanas traktā konstatētas dažāda vecuma putniem. Tiek uzskatīts, ka jaunie putni ieguvuši slimību, barojoties no vecāku dotās pārtikas, kas saturējusi plastmasas piesārņojumu.

Zinātnieki, tostarp Londonas Dabas vēstures muzeja doktors Alekss Bonds un Dr. Dženifera Laversa, pētīja bālkāju vētrasputnus no Austrālijas Lorda Hava salas, lai noskaidrotu saistību starp uzņemtās plastmasas līmeni un putna dziedzerkuņģa jeb proventriculus stāvokli.

Pētnieki atklāja - jo vairāk plastmasas putns bija norijis, jo vairāk rētu atrastas tā kuņģī. Slimība putna dziedzerkuņģī var izraisīt pakāpenisku cauruļveida dziedzeru sadalīšanos. Šo dziedzeru zaudēšanas rezultātā putni var kļūt neaizsargātāki pret infekcijām un parazītiem, kā arī var tikt ietekmēta to spēja sagremot pārtiku un absorbēt dažādus vitamīnus.

Pētnieki šo fibrozes veida slimību nosaukuši par plastikozi, lai tādējādi skaidri norādītu, ka to izraisījusi vidē esošā plastmasa. Dabīgie materiāli, kas atrasti putnu kuņģos, neizraisīja tādas pašas problēmas, kā rezultātā zinātnieki to raksturojuši kā tieši plastmasas izraisītu slimību.

Bonds, Londonas Dabas vēstures muzeja galvenais kurators, sacīja: "Lai gan šie putni ārēji var izskatīties veseli, iekšēji tiem neklājas labi. Šis pētījums ir pirmā reize, kad kuņģa audi ir izpētīti šādā veidā, un tas parāda, ka plastmasas patēriņš var radīt nopietnus bojājumus šo putnu gremošanas sistēmā."

Lai gan zinātnieki pagaidām izpētījuši tikai vienu putnu sugu vienā pasaules daļā, viņi uzskata, ka ir iespējams, ka plastmasa šādā veidā ietekmē vairākas sugas, tāpēc, kā norāda pētnieki, ir nepieciešams veikt vairāk pētījumu, lai noskaidrotu, cik izplatīta ir plastikoze.

Pētnieki norāda, ka visu organismu pakļaušana plastmasas iedarbībai ir neizbēgama, jo palielinās plastmasas emisijas un plastmasas piesārņojums kļūst izplatīts visās vidēs visā pasaulē.

Tā kā šī problēma ir saasinājusies tikai pēdējās desmitgadēs, tā līdz šim netika plaši pētīta. "Turklāt plastmasas uzņemšanai ir tālejošas un smagas sekas, no kurām daudzas dokumentēt un pilnībā aptvert mēs sākam tikai tagad," norāda pētnieku komanda.