foto: dpa/picture-alliance
Merkele esot līdzatbildīga par Krievijas iebrukumu Ukrainā
Vācijas bijusī kanclere Angela Merkele.
Pasaulē
2023. gada 3. marts, 13:23

Merkele esot līdzatbildīga par Krievijas iebrukumu Ukrainā

Jauns.lv

Angela Merkele kā Vācijas kanclere pieņēma virkni lēmumu, kas padarīja iespējamu Krievijas iebrukumu Ukrainā. To intervijā Vācijas televīzijas kanāliem RTL un n-tv norādīja Bundestāga Aizsardzības komitejas vadītāja Marija Agnese Straka-Cimmermane .

Par pirmo lielo kļūdu šajā ziņā deputāte uzskata Vācijas atteikšanos pavērt Ukrainai ceļu dalībai NATO. Pēc Cimmermanes teiktā, 2008.gadā daudzas NATO valstis bija par Ukrainas priekšlaicīgu uzņemšanu aliansē, bet Vācija un Francija toreiz iebilda Krievijas nostājas dēļ. "Tā tajā laikā bija liela franču un Angelas Merkeles kļūda," sacīja Vācijas deputāte.

Pēc Strakas-Cimmermanes domām, Vācijai tagad būs jāpārdomā viss Angelas Merkeles valdīšanas periods un "īpaši pēdējo gadu vēsture, kas ir pilna ar nepareiziem aprēķiniem".

Vācijas un Francijas atteikums 2008.gada samitā dot Ukrainai izredzes kļūt par NATO dalību nav vienīgais lēmums, kas tiek uzskatīts par vienu no Krievijas agresijas priekšnoteikumiem. Galvenais Vācijas negodprātības simbols bija “Nord Stream 2” būvniecība , kurai Merkele piekrita pēc Krievijas hibrīdagresijas 2014.gadā, un visu brīdinājumu ignorēšana.

Neilgi pēc Merkeles atkāpšanās no amata kļuva zināms, ka viņa personīgi bloķēja jebkādas ieroču piegādes Ukrainai jau Krievijas hibrīdagresijas apstākļos, un pat uz Krievijas karaspēka koncentrācijas fona pie Ukrainas robežām 2021.gadā.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma Merkele notikušo ilgu laiku nekomentēja, un pēc tam paziņoja, ka joprojām uzskata visus pieņemtos lēmumus par pareiziem - gan bloķējot Ukrainas dalību NATO, gan būvējot “Nord Stream 2”.