foto: AFP/Scanpix
Beļģijā sieviete, savu bērnu slepkava, dzīvi beidz ar eitanāzijas palīdzību
Ženevjēva Lermite tiesā.
Pasaulē
2023. gada 3. marts, 11:19

Beļģijā sieviete, savu bērnu slepkava, dzīvi beidz ar eitanāzijas palīdzību

Jauns.lv

Beļģijas iedzīvotājai Ženevjēvai Lermitei, kura noslepkavoja savus piecus bērnus, tikusi veikta eitanāzija tieši 16 gadus pēc traģiskā notikuma. Par to pavēstījas viņas advokāts, vēsta “Daily Mail.”

Ženevjēvai Lermitei bija 40 gadu, kad viņa 2007. gada 28. februārī ģimenes mājā Nivelles pilsētā ar virtuves nazi pārgrieza rīkli savam dēlam un četrām meitām vecumām kas bija vecumā no 3 līdz 14 gadiem. Traģiskā notikuma laikā bērnu tēvs apciemoja savus vecākus Marokā.

Pēc slepkavību izdarīšnaas viņa mēģināja izdarīt pašnāvību nodurot sevi, taču mēģinājums neizdevās, un viņa izsauca neatliekamās palīdzības dienestu.

Kā liecināja izmeklēšana, slepkavību dienā Lermite lielveikalā nozaga divus nažus. Pēc tam viņa aizslēdza ārdurvis un sāka slepkavības, vēlāk stāstot tiesas prāvu, ka jutās “izmisusi un iesprostota” mājās kopā ar bērniem. "Es esmu zaudējis visus bērnus savas vainas dēļ. Viņi to nebija pelnījuši,” vēlāk tiesai sacīja sieviete, "es cietīšu līdz savu dienu beigām — tas ir mans sods." Lermite iepriekš tika raksturota kā "ideāla māte".

Lermitei 2008. gadā tika piespriests mūža ieslodzījums, bet 2019. gadā viņu pārveda uz psihiatrisko slimnīcu.

Šī gada februārī Ženevjēvai Lermitei tika veikta eitanāzija. Par to paziņoja viņas advokāts Nikolass Koens, apstiprinot, ka eitanāzijas veikta Lermites veikto slepkavību sešpadsmitajā gadadienā.

Beļģijas tiesību akti ļauj cilvēkiem izvēlēties eitanāziju, ja tiek uzskatīts, ka viņi cieš no “neizturamām” psiholoģiskām, nevis tikai fiziskām ciešanām, kuras nevar izārstēt.

Personai ir jāapzinās savs lēmums un jāspēj argumentēti un konsekventi izteikt savu vēlmi.

"Lermites kundze ievēroja šo īpašo procedūru, apkopojot dažādus medicīniskos atzinumus," sacīja viņas advokāts.

Psiholoģe Emīlija Marota telekanālam RTL-TVI sacīja, ka Lermite, visticamāk, izvēlējās mirt 28. februārī ar "simbolisku žestu pret saviem bērniem". "Iespējams, ka viņai vajadzēja pabeigt iesākto, jo būtībā viņa gribēja izbeigt savu dzīvi, kad viņa viņus nogalināja," sacīja Maroita.

Pieckāršā slepkavība 2007. gadā un tai sekojošā tiesa satricināja Beļģiju. Lermites advokāti norādīja, ka sieviete, kas regulāri apmeklēja psihiatru, ir garīga rakstura saslimšanām, un viņu nevajadzētu sūtīt cietumā. Taču žūrija atzina viņu par vainīgu tīšā slepkavībā un piesprieda viņai mūža ieslodzījumu. .